Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvos plan: Nya batterifabriken kan hamna i Torslanda

Publicerad 2021-09-27 18:51 (uppdaterad 2021-09-27 23:38)
Volvo Cars planer på att bygga en batterifabrik vid Torslandafabriken har avslöjats i en ansökan till kommunen.

Volvo Cars har hittills använt battericeller från Kina eller Sydkorea i de laddbara modellerna. Men tidigare i år kom beskedet att Volvo Cars ska bygga en batterifabrik tillsammans med svenska Northvolt. Sex orter är med i slutfasen där det ska bestämmas var fabriken hamnar.

Nästa år är planen att öppna ett utvecklingscenter någonstans i Sverige och 2025 ska den gemensamma batterifabriken med kapacitet på 50 gigawattimmar stå klar.

– Genom att samarbeta med Northvolt säkrar vi leveransen av högkvalitativa, mer hållbara battericeller för våra helt elektriska bilar, sa Volvo Cars-chefen Håkan Samuelsson, när beskedet blev officiellt.

Nu uppger Göteborgs-Posten att Volvo Cars vill bygga ut Torslanda med en batterifabrik. Det avslöjas av en ansökan till stadsbyggnadskontoret och uppgifterna i ansökan motsvarar de uppgifter som kommit fram tidigare om fabriken. Området blir enligt ansökan lika stort som 224 fotbollsplaner.

Göteborg är en av de sex svenska orter och tre europeiska orter som är med och tävlar om den nya batterifabriken, skriver Dagens Nyheter. Satsningen uppgavs tidigare vara värd flera miljarder kronor och skapa 2 500 jobb. Fabriken ska drivas med ”100 procent förnybar energi”, enligt Northvolt.

Fotnot: Artikeln uppdaterades 23:37 med information om att Göteborg är en av sex svenska orter och tre europeiska orter som är med och tävlar om batterifabriken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2021-09-28 21:30 lsoderlund skrev: Dags att…
  • 2021-09-28 18:58 Eller typ ”inget rostskydd…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.