Nästa artikel
Gasutsläpp i Northvolts batterifabrik: ”Luften försvann”
Nyheter

Gasutsläpp i Northvolts batterifabrik: ”Luften försvann”

Publicerad 24 februari 2022
Myndigheten MSB informerades inte efter ett utsläpp av giftig ammoniak vid batterifabriken Northvolt Ett, enligt SVT.

Ett gasutsläpp inträffade i förra veckan vid Northvolts stora batterifabrik i Skellefteå. När ett rörsystem skulle provtryckas släpptes ett moln av giftig ammoniak ut.

”Luften försvann och mina ögon började rinna. Fortfarande springande försökte jag andas med tröjan över munnen men det gick inte att andas”, skriver en anställd i anmälan till Arbetsmiljöverket, enligt SVT.

Trots att det finns särskilda rutiner kring vem som ska informeras vid den här typen av olyckor fick varken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), länsstyrelsen eller kommunens egen räddningstjänst veta något om olyckan.

– Det är överraskande att få höra om det på det här sättet, säger Daniel Haarala, enhetschef för brandskydd och farliga ämnen på Skellefteås räddningstjänst, till SVT.

Irriterar luftvägarna

Ammoniak orsakar irritation i ögon och luftvägar i små koncentrationer. Vid större utsläpp blir det svårare att andas och i vissa fall finns risk för dödsfall.

Northvolts underleverantör ansåg inte att utsläppet var så allvarligt att länsstyrelsen behövde informeras inom ett dygn. Northvolt har dock informerat Arbetsmiljöverket och ska inom kort lämna över en utredning till länsstyrelsen.

– Det viktigaste efter sådana här tillbud är förstås att företagen ser till att det inte sker igen, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

En dryg månad tidigare inträffade en annan olycka i batterifabriken där en man fick ett frätande ämne på sig. Han fördes till sjukhus men ska efter omständigheterna ha klarat sig väl.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.