Nästa artikel
Northvolt vill bryta kobolt i Sverige
Nyheter

Northvolt vill bryta kobolt i Sverige

Publicerad 12 augusti 2021 (uppdaterad 12 augusti 2021)
Northvolts batterifabrik och vd:n Peter Carlsson. Foto: Northvolt
Sverige har stora koboltreserver som kan brytas på ett hållbart sätt, menar företaget.

Den svenska batteriproducenten Northvolt vill att Sverige ska återuppta brytning av kobolt och bli en hållbar producent av det metalliska grundämnet. Det skriver Dagens Industri.

– Det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Det skulle vara bra för oss logistikmässigt, operationellt och miljömässigt, säger företagets kommunikationschef Jesper Wigardt till tidningen.

I dag bryts ingen kobolt i Sverige, men det förekom på 1700- och 1800-talen. Enligt Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, finns det fler än 50 kända koboltreserver i Sverige, både i gamla gruvor och på nya platser. 

Grundämnet kobolt är en viktig beståndsdel i många av de batterityper som används i elbilar, mobiltelefoner och datorer. Det utvinns i dag till stor del i Kongo, där brytningen delvis förknippas med omänskliga arbetsförhållanden och barnarbete.

När bilindustrin ställer om till batteridrivna bilar kommer efterfrågan på batterier och nödvändiga råvaror att öka. Northvolts stora produktionsanläggning i Skellefteå är ännu inte i drift, men företaget har trots det mottagit investeringar på över 50 miljarder kronor och beställningar värda 230 miljarder – bland annat från biljätten Volkswagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 14 augusti 2021 Ja nåväl, kobolt har fler…
  • 13 augusti 2021 I labben ska det tydligen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.