Nästa artikel
Northvolt Ett har tillverkat första egna battericellen
Nyheter

Northvolt Ett har tillverkat första egna battericellen

Publicerad 29 december 2021 (uppdaterad 29 december 2021)
Den första battericellen som Northvolt utvecklat har nu tillverkats i fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Nästa år skalas produktionen upp.

Northvolt har tillverkat den första egna battericellen i fabriken Northvolt Ett i Skellefteå. Målet nåddes med bara några dagars marginal – Northvolt hade lovat att det skulle ske under 2021.

– I dag är en viktig milstolpe för Northvolt, som teamet arbetat hårt för att uppnå. Naturligtvis är den här första cellen bara början, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Enligt företaget är detta första gången ett europeiskt bolag utvecklat och satt samman en battericell i en stor batterifabrik i Europa. Cellen tillverkades under tisdagen och det var hektiskt in i det sista för Northvolt.

– Vi jobbar extremt intensivt för att hålla tidsschemat, även om det innebär att första batteriet tillverkas på nyårsafton, så ska det ut i år, sa Peter Carlsson tidigare i december i en intervju med Reuters.

Olyckor och kritik

Nästa år ska produktionen skalas upp och de första cellerna ska levereras till Northvolts kunder. BMW, Volkswagen och Volvo Cars är några av företagen som har avtal med Northvolt.

Innan jul inträffade en olycka i utvecklingscentret Northvolt Labs i Västerås, den andra incidenten på kort tid. Tre personer fördes till sjukhus efter att ha andats in farlig rök.

Northvolt uppgav senare att situationen var under kontroll och att ingen skadats allvarligt.

Northvolt har även fått kritik från Arbetsmiljöverket efter att byggarbetare saknat arbetstillstånd och för bristfällig kontroll på byggnadsområdet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.