Nästa artikel
Klart i dag: Volvo bygger elbilsfabrik i Slovakien
Nyheter

Klart i dag: Volvo bygger elbilsfabrik i Slovakien

Publicerad 1 juli 2022 (uppdaterad 1 juli 2022)
Bilden visar Volvos anläggning i belgiska Gent.
Volvo Cars bygger en ny elbilsfabrik i Slovakien, bara tio mil från ukrainska gränsen. Den får en kapacitet på en kvarts miljon bilar årligen.

Volvo Cars ska för första gången på nästan 60 år öppna en ny fabrik i Europa. Den hamnar i Slovakien och ska helt fokusera på elbilar.

Den nya fabriken blir den tredje i Europa och de utsläpp som den ger upphov till ska kompenseras. Att den hamnar just i Slovakien innebär enligt Volvo att den skapar en ”europeisk tillverkningstriangel” och kompletterar anläggningarna i belgiska Gent och svenska Torslanda.

Fabriken är en investering på nästan 13 miljarder kronor och den första stora företagsnyheten som presenteras efter att Jim Rowan tillträtt som Volvochef.

– Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt, säger han.

Fabriken hamnar i Košice i östra Slovakien, drygt tio mil från gränsen med Ukraina. Det beskrivs som en strategisk plats rent logistiskt och Volvo har fått ”bra incitament” från slovakiska regeringen som står för drygt 20 procent av investeringarna.

Bygget beräknas starta 2023 och biltillverkningen med en kapacitet på 250 000 bilar årligen ska komma igång 2026, om allt går enligt plan.

– Ingen bilproduktion kommer flyttas från Gent eller Torslanda. Den nya fabriken ska komplettera dem, säger Volvo Cars-chefen Jim Rowan.

På en livesänd pressträff i samband med beskedet fick Volvo Cars-chefen Jim Rowan frågan om företaget även planerar en batterifabrik i närheten.

– Vi har en stor yta på 280 hektar i Slovakien. Det tillåter oss att expandera med mer biltillverkning eller en batterifabrik som kan leverera rakt in till bilfabriken. Vi har inte tagit det beslutet än, men den stora ytan ger oss möjligheter i framtiden.

Fabriken beräknas skapa 3 000–5 000 direkta jobb och enligt Jim Rowan blir den en av världens modernaste. Han vill dock inte gå in på exakt vilka modeller som ska byggas där.

– Det är inte många bilfabriker som är helt byggda och anpassade för elbilar, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2 juli 2022 Fast detta var troligen…
  • 2 juli 2022 Lite märkligt beslut, så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.