Bild
Nästa artikel
Grönt ljus för nya pengar till Saab

Grönt ljus för nya pengar till Saab

Nyheter

Nya pengar kan strömma in i Saab sedan regeringen godkänt att Vladimir Antonov tar över företagets lokaler. Men fabriken kan rulla igång först efter påsk.

Saab sänker sitt lån från Europeiska investeringsbanken, EIB, från 400 till 280 miljoner euro. Därmed minskar bankens krav på säkerheter och Saab kan få in nya pengar i företaget genom att sälja fastigheter till ryske affärsmannen Vladimir Antonov.

Det upplägget presenterade näringsminister Maud Olofsson (C) vid en presskonferens på fredagen.

– Det här innebär i praktiken att skattebetalarnas exponering minskar eftersom lånet minskar, sa Maud Olofsson.

Med nya pengar i kassan kan Saab betala de underleverantörer som strypt leveranserna till fabriken i Trollhättan och så småningom återuppta produktionen, som legat nere under stora delar av april.

Men först måste även EIB godkänna att Saab minskar sina lån i banken, besked väntas i början av denna vecka. Men det dröjer åtminstone ytterligare en vecka innan tillverkningen kan starta i Trollhättan, uppger Saabs informationschef Erik Geers.

I praktiken innebär det att fabriksbandet först kan börja rulla efter påskhelgen.

Hittills har EIB betalat ut 217 miljoner euro av lånet till Saab. Pengarna får endast användas till olika utvecklingsprojekt, inte för att betala den löpande verksamheten.

Hårda villkor
För att gå med på uppgörelsen ställer regeringen flera krav på Saab. Biltillverkaren måste få rimligt betalt för sina lokaler och även kunna fortsätta bygga bilar. Betalningen av fastigheterna måste dessutom ske via en bank som inte kontrolleras av Vladimir Antonov, för att garantera att köparen är seriös.


Uppgörelsen kan dock inte betraktas som en långsiktig lösning eftersom betydligt mycket mer kapital behövs för att hålla Saab flytande och utveckla kommande bilgenerationer.

– Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till ägarfrågan, sa Olofsson på fredagen.

Riksgälden arbetar nu med att röja undan alla frågetecken som finns kring den omdiskuterade Vladimir Antonov. Den ryske miljardären har tidigare gjort klart att han vill satsa ytterligare pengar i Saab.

Diskutera: Kan Antonov trygga en långsiktig framtid för Saab?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
Storknut
2011-04-18 11:26

Äntligen!

#2
2011-04-18 11:55

Antonov kan rimligen inte alls vara den långsiktiga räddningen för Saab.
Vad man kan hoppas på är att Saab får igång alla funktioner, tillverkning och - inte minst - försäljning till den grad att de kan locka andra investerare och att sen de kommande modellerna är så konkurrenskraftiga att företaget verkligen kan stå på egna ben.

#3
Raymond K
2011-04-18 13:28

Då gräver sig Antonov in i Saab genom att köpa fastigheterna och tar sakteliga över allt mer av Saab.
Om Antonov kan bygga en framtid för Saab är nog lite diskutabelt. Antonov har ju inte blivit miljardär genom att slänga ut massvis med pengar på tvivelaktiga projekt. Och det kommer att kosta massor med pengar innan Saab (kanske) blir stabilt igen men han kan ju ha andra intressen i Saab som kanske kan gynna honom. Skall bli intressant att se vad som händer.

#4
2011-04-18 13:28

Har Saab tur så räcker Antonovs pengar kanske en hel månad... Wow...!

#5
2011-04-18 17:33

Konstigt att så många här är så mycket klokare än Antonov, och ändå så är det han som har pengar... Man blir inte rik om man är en idiot, den saken är klar. För att satsa i något som många här anser är så dödfött som SAAB krävs det endera att man är helt vrickad eller att man ser en möjlighet i en sådan placering. Vad tror ni gäller för Antonov?

#6
2011-04-18 20:55

forrenta, jag ser tydligt att du underskattar oss kommentatorer här på ViB. Skulle inte förvåna mej om du tror att vi är internerade av olika skäl. Men i verkligheten är vi betydligt mer lyckade och smartare än Antonov. Den losern har råkat fixa några 10-tals miljarder, meddelst usla maffiametoder. Jag, t.ex., har 17.000 på mitt sparkonto. Ärligt hopsparade under ett långt liv. Alltså vet jag och mina kompisar hur Saab ska skötas.

#7
2011-04-18 21:46

Antonov är säkert inte korkad. Om han använder maffiametoder eller inte, vet vi faktiskt inte. Vad han vill med Saab vet vi inte heller. Är han en räddare - eller bara en hyena som vill vara med och kalasa på kadavret?

#8
2011-04-19 01:25

Re forrenra
Tanken har aldrig slagit dig att det är lite märkligt att det bara verkar finnas just Antonov som är intresserad... Saab var till salu ganska länge men ändå fanns det inte några seriösa spekulanter, varför tror du.....?

#9
2011-04-19 11:18

I förra veckan gjorde Antonov ett uttalande i pressen:
"Saab är en lysande affär"!
Det vore intressant att veta vad han har för planer.
Säkert tänker han på tillverkning i Ryssland och det senaste är förhandlingar med en kinesisk tillverkare.
BAIC?

#10
2011-04-20 10:22

Jag ser en stor risk i det här. Risken är ju tämligen stor att han flyttar tillverkningen till länder utanför Sverige. Det finns ju låglöneländer öster om oss. Kvar har vi bara den del av produktionen som ska säljas i Sverige. Jag tror inte att den här lösningen långsiktigt är bra för Saab i Sverige, men bra för de utländska ägarna.

#11
2011-04-21 08:55

Gunnar 44: Jag tror inte det är en överhängande risk. Eller anser du risken vara lika stor för Volvo att hamna med allt i Kina?

#12
2011-04-22 19:22

Det är stor skillnad mellan Volvo och Saab i utlandet. Volvo har i de flesta länder en mycket väl inarbetad serviceorganisation. Volvo är ett inarbetat namn hos många etablerade firmor och statsförvaltningar världen över. Saab har inget i den omfattningen.
Volvo har en stark ekonomi, vad har Saab? En ekonomi som ständigt legat i förlust de senaste åren.
Ju fler bilar Saab producerar, desto större förlust, så länge man inte överträffar säljmålen.
Om det varit så, att Saab klarat de delmål som uppsats, hade Antonovs pengar haft en annan innebörd, men när målet inte ens nått upp till hälften, måste man ifrågasätta denna affär.

#13
2011-04-25 01:01

Nej

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.