Nästa artikel
Fri el föreslås ges fri lejd från beskattning
Nyheter

Fri el föreslås ges fri lejd från beskattning

Publicerad 8 november 2022 (uppdaterad 8 november 2022)
Brukar du ladda din elbil eller laddhybrid på jobbet? Huvudregeln är att det då också ska förmånsbeskattas, som en löneförmån. Regeringen öppnar dock upp för att införa ett undantag från huvudregeln, som en åtgärd för att gynna elbilsanvändningen och samhällsomställningen mot elbilar och miljövänliga laddbilar.

Regeringen föreslår en dispens från förmånsbeskattning för fordonsägare som får ladda sin egen bil eller förmånsbil på sin arbetsplats.

I grund räknas laddning av sitt fordon som en löneförmån, om det sker på arbetsplatsen. Därmed ska det också utgå en förmånsbeskattning för detta.

Regeringen vill dock införa ett undantag från huvudregeln, ett undantag som föreslås gälla från och med den 1 juli 2023 och därefter tillämpas fram till den 30 juni 2026.

Syftet för detta är att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta och att gynna användandet av laddbara fordon till och från arbetsplatsen.

Ett sådant beslut skulle också underlätta för arbetsgivaren och minska det administrativa redovisningsarbetet som löneförmånen annars orsakar.

Skulle förslaget bli verklighet beräknar regeringen med att en sådan dispens skulle minska skatteunderlaget med cirka 50 miljoner kronor för år 2023 och därefter 110 miljoner kronor för varje kommande helår framåt.

Förslaget förbereds just nu av Finansdepartementet, för att inom kort gå ut på remiss. Regeringens förhoppning är att ha ett färdigt förslag klart för presentation till riksdagen under våren 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 9 november 2022 Hmmm, nu börjar vi snacka…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.