Nästa artikel
Förslaget: Återinför elbilsbonusen – och sänk maxbeloppet
Nyheter

Förslaget: Återinför elbilsbonusen – och sänk maxbeloppet

Publicerad 21 november 2022
Det var fel av regeringen att slopa bonusupplägget vid köp av ny miljöbil. Det anser Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill att bonusen återinförs.

Kritiken lät inte vänta på sig när regeringen sent den 7 november meddelade att klimatbonusen vid köp av ny miljöbil skulle upphöra att gälla redan dagen därpå, den 8 november. Beskedet har väckt starka åsikter hos både bilhandlare, branschförbund och nybilsspekulanter.

Det ser heller inte ut som att kritiken svalnat nära två veckor efter att bonusen slopades. Oppositionstrion Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet lägger därför ett förslag om att återinföra elbilsbonusen.

Att rakt återgå till det förra bonussystemet ser inte någon av de tre oppositionspartierna som aktuellt. Istället vill de se återinförandet kombinerat med nya, mer generösa, villkor. Målet med ett sådant upplägg vore att möjliggöra så att fler hushåll än tidigare ska ha en chans att utnyttja bonusen. För att möjliggöra det föreslår alla tre nämnda partier att det sätts ett maxtak för hur dyr elbilen får vara för att ha rätt att ta del av bonusen.

Vänsterpartiets förslag bygger på att den nya elbilen får kosta max 550 000 kronor.

– Vi behöver en breddsatsning, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i en kommentar till Aftonbladet. En vanlig familj ska, när man bestämmer sig för att köpa en ny bil, lika gärna kunna köpa en elbil. Det har inte det förra stödet åstadkommit.

Högst 105 000 kr

Bonusen ska i sin tur kunna vara värd maximalt 105 000 kronor, alltså 35 000 kronor mer än det bonustak som gällde fram till den 8 november.

Dessutom föreslår partiet att liknande bonus ska kunna betalas ut även vid köp av en begagnad elbil, med ett maximalt inköpspris på 400 000 kronor. Bonusen föreslås då få utgöra 10 procent av inköpspriset av den begagnade elbilen.

Miljöpartiet är, när det gäller nya elbilar, inne på samma linje. Även de anser att elbilen får kosta max 550 000 kronor för att ha rätt att ta del av någon statlig subventionering.

Centerpartiet vill se än något lägre gräns: Max 500 000 kronor för en ny elbil ska ge bonus, föreslår de.

Några närmare detaljer i förslagen än så är inte kända. Därför går det inte att svara på hur de tre oppositionspartierna föreställer sig processen och hanteringen av de föreslagna systemen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 22 november 2022 Bättre än det var iaf, men…
  • 22 november 2022 Vad bra... de som inte har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.