Nästa artikel
Forskare: Partikelutsläpp kan snabba på coronaviruset
Nyheter

Forskare: Partikelutsläpp kan snabba på coronaviruset

Publicerad 2 april 2020
En rapport som ännu inte är granskad tyder på att partikelutsläpp eventuellt kan göra att coronaviruset sprids snabbare.

Det är känt sedan tidigare att utsläpp från bland annat vägtrafiken är skadligt för miljön och hälsan. Nu kommer uppgifter om att föroreningar i atmosfären eventuellt kan hjälpa till att snabba på spridningen av viruset bakom covid-19-pandemin, skriver The Economist.

Rapporten kommer från forskare vid universitetet i Bologna och har ännu inte granskats av forskarvärlden, så uppgifterna ska än så länge tas med en nypa salt. Men att släppa den här typen av rapporter tidigt är vanligt när det gäller forskning som har med coronaviruset att göra.

Coronaviruset spreds betydligt snabbare i norra Italien än i de södra delarna och en hypotes är att spridningen går snabbare om luften innehåller höga halter av små, luftburna partiklar. Sådana partiklar finns det gott om på Poslätten, ett slättområde i norra Italien.

Forskarna hänvisar även till tidigare forskning som visar att influensavirus, mässlingvirus och andra typer av virus som är andningsrelaterade alla kan spridas snabbare om de ”liftar” på små partiklar.

En annan anledning kan vara att partiklarna i sig bidrar till att kroppen blir känsligare och att personer lättare insjunkar i viruset även om man smittats av det på annat sätt. 

Om uppgifterna stämmer skulle spridningstakten för viruset eventuellt kunna bli långsammare när utsläppen minskar som en följd av karantänreglerna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-02 07:28
bgl

Samtidigt som alla tätorter sopar upp vinterns sandningssand som medför högst partikelhalt i luften på hela året!

#2 • Uppdaterat: 2020-04-02 07:56
Tjalle

Spridningen i norra Italien, var, med mycket stor sannolikhet, mängden av skidturister, som invaderar den delen under den här tiden. Vi såg även resultat av det i Sverige - med hemvändande skidturister.

#3 • Uppdaterat: 2020-04-02 08:02
Elbilisten

#2 Alternativet är att mer vägdamm, avgaspartikler och bromsdamn virvlas upp när fordon passerar. Vissa ställen har man testat att spruta vatten i samband med vårsopningen.

#4 • Uppdaterat: 2020-04-02 08:03
CEAT

April april eller? Sluta sprid fake News, eller helt enkelt saker som INTE är 100 % bekräftade. Tag bort den här artikeln! Folk tror ju snart att om månen står på himlen en torsdag så kommer 2 i släkten att dö av Corona. Det räcker med att det finns religion som sprider tillräckligt med fake news.

#5 • Uppdaterat: 2020-04-02 08:14
johnkommentar

Ultrafina partiklar är farliga, även om forumfarbröder med dieselbilar inte vill tro det...

#6 • Uppdaterat: 2020-04-02 08:48
L. Mäkinen

Knappast kontroversiella tankar. Människor som bor i storstäder har ofta samma typ av skador på lungorna som rökare har och att rökare drabbas hårdare av COVID-19 har varit tydligt. Rökande, ålderspensionerad man i storstad är inte i guldläge just nu.

#7 • Uppdaterat: 2020-04-02 09:55
PREVIA

Här vid E4 en bit utanför Stockholm är vägdammet kraftigare än andra år beroende på en praktiskt taget snöfri vinter tillsammans med att många bilister tror att man genast kör av vägen om man inte har rallydubbat på sin bil. Nästan ingen bil här kör utan dubbar fortfarande nu i April.
Kan bara konstatera att de senaste femtio åren har det gått bra att köra utan dubbar på bilarna man äger men jag åker inte i Norrland så ofta heller och ligger inte tio meter efter framförvarande bil varken på sommaren eller vintern vilket annars är vanligt numera.

#8 • Uppdaterat: 2020-04-02 11:10
Grosser

Instämmer med både Previa och Intelligentes, för mig på västkusten och med elbil dessutom är det en "no brainer" med dubbfritt.

#9 • Uppdaterat: 2020-04-02 11:21
Henrik M

Enda vintern jag kört på dubb tror jag var 1994, det var en jädra vinter, jag hade precis tagit körkort och hade en BMW 320 från -76 som var väldigt lynnig i halka.....annars klarat mig väldigt bra på dubbfritt, då körde jag ändå under flera år varje vinter ett par ggr till Ö-vik med. Haft allt från fram till bak till 4-hjulsdrift, svaga bilar till värstingbilar. Handlar om en sak bara, att tänka lite när det behövs, men det är väl det många idag inte vill.

#a • Uppdaterat: 2020-04-02 11:49
jørgenn

forbyd alle dieselbiler .

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.