Nästa artikel
Teslachefen: Paniken är värre än coronaviruset
Nyheter

Teslachefen: Paniken är värre än coronaviruset

Publicerad 18 mars 2020
Elon Musks försök att hålla fabriken öppen stoppades av polisen.

Nästan alla stora biltillverkare påverkas allvarligt av coronavirusets spridning. BMW och Volvo har fortfarande fabrikerna öppna, men Volkswagen, Ford, Toyota, PSA-koncernen, Fiat/Chrysler och Renault har alla tvingats stänga en eller flera anläggningar.

Stängningarna görs dels för att minska risken för smittspridning och dels eftersom komponenter från underleverantörer inte levereras i tid när tillverkarnas lager börjar sina.

Så sent som igår hade Tesla inga planer på att stänga Fremontfabriken i Kalifornien, trots att området där fabriken ligger har bestämt att invånarna tillfälligt ska hålla sig hemma för att minska smittorisken. Bara sjukvårdspersonal och räddningstjänst får arbeta, men Tesla ville alltså hålla fabriken öppen.

Nu har dock polisen gått in och krävt att fabriken stoppas. Nästan alla anställda skickas hem och bara de allra mest grundläggande arbetsuppgifterna får utföras: säkerställa lagervärdet, upprätthålla säkerheten, betala ut löner och se till att alla som jobbar hemma kan göra det.

Alla anställda måste hålla ett avstånd på knappt två meter mellan varandra. Teslas aktie sjönk efter beskedet och har tappat nästan 33 procent de senaste fem dagarna. Det senaste året har dock aktiekursen ökat med 60 procent.

Teslachefen Elon Musk skickade på måndagkvällen ut ett mejl till de anställda där alla som känner sig sjuka eller obekväma med att jobba beordras att stanna hemma. Men själv tänkte han dyka upp på jobbet som vanligt och hävdade att paniken kring viruset är värre än själva sjukdomen.

”Min ärliga uppfattning är att skadorna av viruspaniken är mycket större än viruset i sig”, skriver han i mejlet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-18 10:30
Pi

Kan nog hålla med om att viruspaniken har blivit oerhört stor och säkert i de flesta fall har den blivit farligare än själva viruset - trots att jag själv tillhör en av riskgrupperna. Trots allt är det mängder av människor som avlider varje år även av den "vanliga" säsongsinfluensan men det har knappast skapat en sån här panikartad situation.

#2 • 2020-03-18 11:57
L. Mäkinen

BMW har också meddelat att de stänger fabriker.

#3 • 2020-03-18 12:31
Axa

Pi
Det finns ingen anledning till panik men nog tycker jag det finns anledning till att man tar detta virus på allvar. Skillnaden mot den vanliga influensan är att där finns ett vaccin och dödligheten därav ligger på en lägre nivå. Den nu förväntade dödligheten ligger betydligt högre för coronaviruset enligt WHO.

#4 • 2020-03-18 12:44
Mattse

Vilken panik? Vanliga friska personer har ingen anledning till panik. Alla, åtminstone 80%, av befolkningen kommer att smittas av Corona. För 98% av alla dessa innebär det ingen livshotande fara. Den som är frisk för övrigt kommer att uppleva influensaliknande symptom i några dagar upp till en vecka.
Äldre och multisjuka personer är de som är i riskgruppen för att avlida. Därför är det viktigt att dessa hålls separerade från övriga samhället så långt det är möjligt tills sjukvården har kapacitet att ta hand om dessa, alternativt till ett vaccin finns tillgängligt. Det innebär tyvärr karantän och inga besök av andra.

#5 • 2020-03-18 14:44
Pi

Axa - håller absolut med om att det inte finns nåt vaccin - det är helt sant. Men jag har sett siffror på runt 300.000--600.000 döda årligen world wide i den "vanliga" säsongsinfluensan. Och man är högst oense om att dödligheten verkligen är högre i corona-influensan. Och givetvis skall man alltid ta influensor på allvar men ingen av oss här har väl upplevt maken när det gäller konsekvenser - inte minst ekonomiska och som kan bli långvariga. Och som sagt - jag själv tillhör riskgruppen men ändå...

#6 • 2020-03-18 15:10
Axa

Pi
Dödligheten för influensan ligger runt 0,1%. För coronaviruset är siffran för närvarande runt 3%. Därtill verkar det som att fler får svårare symptom pga coronaviruset jämfört med influensan.

Jag tror situationen i Italien borde signalera att det är allvarligare än influensan.

#7 • 2020-03-18 15:11
Hans Westin

Håller med ovanstående. Konsekvenserna av paniken vi ser nu kommer bli mångdubbelt alvarligare än viruset självt.

#8 • 2020-03-18 15:20
Henrik-Andersson

Elon Musk är vid sina sunda vätskor, han försöker rädda sitt företag som i sin tur försöker ställa om bilindustrin till ett alternativt drivmedel. Ett hedervärt uppdrag minst sagt.

#9 • 2020-03-18 15:24
Uffeeh

Jag tror också att vi ser en överreaktion från den politiska sidan. Men absolut hellre det än tvärt om.
Läste just ett öppet mail från Jonas Stenberg, VD på hotellkedjan ESS Group som har många fina hotell och som nu lider ordentligt. Han kom med en kommentar som jag tycker det ligger oerhört mycket i:
"När blir det som vanligt igen? - Aldrig tror jag. Det kommer bli bra, men en det blir en annan sorts bra."
Jag håller med, tror vi kommer att få en annan typ av samhälle efter detta. Inget ont som inte har något gott med sig.

#a • 2020-03-18 15:38
Pi

Axa - det finns en väldigt stor osäkerhet runt hur stor andel av smittade som avlider så vi skall nog ta de siffror som florerar med en mycket stor nypa salt. Men givetvis skall man ha mycket stor respekt för corona men ibland tycker man att det går lite för långt med alla skriverier och konsekvenserna av denna hausse.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.