Nästa artikel
Fords motsvarighet till Teslas Autopilot heter Bluecruise
Nyheter

Fords motsvarighet till Teslas Autopilot heter Bluecruise

Publicerad 15 april 2021 (uppdaterad 15 april 2021)
Ford lanserar ett nytt system som gör bilen delvis självkörande. Största skillnaden mot Teslas Autopilot är att det bara fungerar på vägar där det testkörts.

Alla stora biltillverkare har olika system som själva kan ta över delar av körningen – men bara under vissa förhållanden och så länge föraren är uppmärksam.

Tesla har fått både beröm och kritik för Autopilotsystemet. Hos General Motors heter motsvarigheten Super Cruise, och nu lanserar även Ford en egen lösning som kallas Bluecruise.

Det nya systemet ska erbjudas till elbilen Mustang Mach-E samt amerikanska pickupmodellen F-150 senare i år. Till skillnad från Teslas system kan Bluecruise bara aktiveras på vägar där det testats. Ford har testkört systemet längs 16 000 mil väg i Nordamerika, vägar som kallas ”blå zoner”.

– Det finns avvikelser och körförhållanden som man helt enkelt inte kan återskapa i ett labb. Att skicka ut dessa bilar för riktiga tester i verklig trafik är bara ett av många sätt vi använt för att säkerställa att förarna tycker systemet är bekvämt och pålitligt, säger Hau Thai-Tang, chef för Fords plattformar.

För att känna av om föraren är aktiv eller ägnar sig åt annat används inte rattsensorer som hos Tesla utan sensorer och kameror. Om bilen lämnar en blå zon eller föraren är ouppmärksam kommer en varning, och om inget görs bromsar bilen in.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.