Nästa artikel
Ford Fiesta läggs ned – tillverkningen stoppas efter 47 år
Nyheter

Ford Fiesta läggs ned – tillverkningen stoppas efter 47 år

Publicerad 30 juni 2023 (uppdaterad 30 juni 2023)
Efter 47 år bygger Ford nu de allra sista exemplaren av Fiesta. Samtidigt går småbilar från alla märken en osäker framtid till mötes.

Förra året stod det klart att Ford ska lägga ned småbilen Fiesta, ett klassiskt modellnamn som funnits i utbudet sedan 1976. 

Den 7 juli ska det allra sista exemplaret rulla av bandet, skriver Autocar.

Att modellen läggs ned beror på att det behövs fabrikskapacitet för att bygga Ford Explorer, en ny och betydligt större suv med eldrift som bygger på Volkswagens MEB-plattform.

Ford Fiesta har länge varit en av Europas mest sålda bilar. Men suv-trenden växer sig allt starkare och det blir svårare för biltillverkarna att få ekonomi i att sälja småbilar.

Under pandemin valde många bilmärken att ställa om produktionen och fokusera på modeller med hög vinstmarginal. I praktiken innebär det suvar och inte billiga småbilar. 

De senaste åren har Ford även lagt ned den tidigare storsäljaren Mondeo samt famljebussarna Galaxy och S-Max. Näst på tur står Ford Focus som ska sluta byggas 2025.

Framtiden för småbilarna är minst sagt mörk, åtminstone på kort sikt. Skoda har tidigare uppgett att nya och tuffare utsläppsregler kan göra småbilar som Fabia olönsamma att bygga.

Å andra sidan har exempelvis Volkswagen visat upp eldrivna småbilen ID.2 All och flera andra bilmärken planerar också eldrivna småbilar. Men det lär dröja innan småbilar med eldrift blir lika populära som de bensindrivna varianterna varit på Europamarknaden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (57)

  • 11 juli 2023 40-talisten skrev: Längesen…
  • 9 juli 2023 Jo, det blir ju mera och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.