Nästa artikel
Ford slutar ta emot beställningar för Focus och Fiesta
Nyheter

Ford slutar ta emot beställningar för Focus och Fiesta

Publicerad 21 juli 2022 (uppdaterad 21 juli 2022)
Leveranstiderna sträcker sig till 2023 – nu tar Ford inte längre emot beställningar.

Den som vill köpa en ny Ford Focus eller Fiesta gör bäst i att se sig om efter andra alternativ. Begränsad produktionskapacitet gör att väntetiden för de båda modellerna nu är uppemot ett år långa, och Ford har därför slutat ta emot beställningar för dem i hela Europa. Det skriver den tyska branschtidningen Automobilwoche.

Undantaget är förkonfigurerade bilar – dessa kan man fortfarande köpa.

– På grund av stark efterfrågan, men också på grund av produktioinssituationen, har vi just nu väntetider på upp till 12 månader i vissa fall, säger en talesperson på Ford till tidningen. 

Tilltaget ska säkerställa att alla beställda bilar ska kunna levereras, och att produktionskapaciteten ska utnyttjas på bästa möjliga sätt.

En chef på Fords fabrik i tyska Saarlouis, där Focus-modellen tillverkas, bekräftar orderstoppet. Enligt honom kommer den som beställer en Focus nu inte få den levererad innan nästa vår. Fabriken räknar med att bygga 117 000 bilar i år – betydligt mindre än de 195 000 exemplar som ursprungligen planerades.

Flaskhalsar i leverantörsleden, framför allt när det gäller halvledarkomponenter, gör att stora delar av bilindustrin nu är i en situation där de inte kan bygga bilar snabbt nog för att möta efterfrågan. 

Halvledarbristen, eller chippbristen, har varit ett faktum ända sedan våren 2021. I år har situationen blivit värre på grund av faktorer som kriget i Ukraina, nya coronanedstängningar i Kina och prisrusningar på energi och råvaror.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 21 juli 2022 Att det skulle kunna vara …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.