Nästa artikel
Dubblad vinst för Volvo Cars – trots minskad försäljning
Nyheter

Dubblad vinst för Volvo Cars – trots minskad försäljning

Publicerad 20 juli 2022
Bilden visar Volvos anläggning i belgiska Gent.
En stor del av de extra intäkterna kommer från börsnoteringen av Polestar.

Både försäljning och omsättning sjönk under årets andra kvartal. Trots det redovisar Volvo Cars en vinst på 10,8 miljarder kronor före räntor och skatter – mer än dubbelt så mycket som förra året, då vinsten för perioden var 4,8 miljarder.

En stor del av de extra intäkterna kommer från dotterbolaget Polestars notering på Nasdaqbörsen i juni, vilket ”påverkade resultatet positivt” enligt företaget.

Likt resten av bilindustrin har Volvo Cars haft problem med stigande råvarupriser, en orolig världsmarknad och brist på komponenter under våren och sommaren – inte minst på grund av fortsatta coronanedstängningar i Kina. Försäljningen minskade med 27 procent under andra kvartalet, och omsättningen gick ned med två procent. 

– När vi tittar tillbaka på Volvo Cars prestanda under ett väldigt turbulent andra kvartal, är vi nöjda med att ha levererat stabila intäkter, säger vd:n Jim Rowan i ett pressmeddelande.
– Efterfrågan på våra produkter är fortsatt robust. De kortsiktiga utmaningarna försvagar inte våra långsiktiga mål, om något kommer de bara snabba på förändringstakten, fortsätter han.

Av de 143 000 bilar Volvo Cars sålde under andra kvartalet var 31 procent laddbara, och 7,3 procent helt eldrivna. Enligt Volvos egen målsättning ska försäljningen utgöras av hälften laddhybrider och hälften rena elbilar efter år 2025. Efter år 2030 säger företaget att de enbart ska sälja elbilar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 25 juli 2022 Grattis Samuelsson, mycket…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.