Nästa artikel
Ljuset i tunneln? Nu börjar chippbristen lätta
Nyheter

Ljuset i tunneln? Nu börjar chippbristen lätta

Publicerad 7 juni 2022 (uppdaterad 7 juni 2022)
Efter två år finns vissa tecken på att komponentbristen börjar lätta – åtminstone enligt Mercedes och BMW.

Bilkrisen med de långa leveranstiderna fortsätter, men det finns vissa tecken på att situationen håller på att lätta, åtminstone tillfälligt. Det skriver Bloomberg.

Mercedes och BMW uppger nu att de får tillräckligt med komponenter för att kunna bygga bilar med full kapacitet. Det förekommer fortfarande störningar, men inte alls som förra året, uppger Jörg Burzer, tillverkningschef på Mercedes.

– Vi övervakar fortfarande situationen vecka för vecka, men globalt sett har vi inga problem att hålla igång produktionen, säger han och får medhåll av en talesperson på BMW.

”Vi övervakar fortfarande situationen vecka för vecka”

Även Volvo Cars har tidigare uppgett att komponentbristen förväntas lätta något under året. Det gör att tillverkarna nu kan börja arbeta sig igenom alla beställningar som lagts.

En anledning till att komponentbristen eventuellt börjar lätta är att det ekonomiska läget och den höga inflationen i många länder gör att elektronikföretag drar ned på produktionen. Då blir det istället möjligt för biltillverkare att få del av de halvledare som saknats.

Att tillverkningen är igång innebär dock inte att alla bilar byggs med de finesser och tillval som köparna vill ha. Flera märken har fortfarande undantag i vilka tillval som är möjliga att göra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 7 juni 2022 Om leverans tiderna kan bli…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.