Bild
Nästa artikel
Föräldrar skickar sms under körning

Föräldrar skickar sms under körning

Nyheter

Tre av fyra småbarnsföräldrar sms:ar samtidigt som de kör bil. Det visar en undersökning som beställts av försäkringsbolaget Volvia.

– Att så många som 74 procent av småbarnsföräldrarna aktivt skickar eller läser sms bakom ratten är en skrämmande siffra, säger Josefin Karlsson på Volvia.

I samarbete med Volvo Personvagnar kommer Volvia nu att initiera ytterligare studier för att kartlägga hur distraktion bakom ratten påverkar bilförarna.

– Kommunikation via sms och uppkopplat informationsinhämtande har blivit en viktig del av vår vardag, säger Mikael Ljung Aust, beteendevetare på Volvos Bilsäkerhetscentrum.

– Men att använda dessa teknologier när man kör bil kan innebära ett stort distraktionsmoment eftersom man till stor del måste flytta uppmärksamheten från vägen.

Vi Bilägare kunde nyligen rapportera att majoriteten av ledamöterna i riksdagens trafikutskott vill förbjuda sms under körning. Under nästa vecka ska utskottet behandla frågan.

Diskutera: Skriver eller läser du sms bakom ratten?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Gert Andersson
2011-03-24 10:47

Köp en äldre bil utan ESP så blir ni tvugna att koncentrera er på vägen.

Och då blir ni en säkrare förare!!!

#2
2011-03-24 11:41

Är det här verkligen sant?
Lever vi verkligen i en så egotrippad värld att man inte bryr sig ett skit?

#3
2011-03-24 12:39

Roy, du hade väl inte på allvar trott något annat?

#4
2011-03-24 16:20

Går det att återininföra spöstraffet? ;o)

#6
2011-03-24 21:03

Är man inte mer rädd om sina egna barn är det ju inte alls konstigt att struntar i andras genom t.ex. köra med alldeles för hög hastighet i villaområde och vid skolor där det dessutom är 30 km/tim. Bedrövligt!!!

#7
Raymond K
2011-03-24 21:53

Skulle aldrig ens drömma om att hantera telefonen när jag kör. Har sett följderna av några olyckor orsakade av detta.

#8
2011-03-25 12:37

När man läser texten ovan undrar man ju lite hur de har ställt frågan. "Ar du småbarnsförälder? -Ja. SMS'ar du någon gång när du kör bil? -Ja.". Man får väl förutsätta att de frågat om man sms'ar medan barnen är med i bilen, men det framgår ju som sagt inte. Jag är förvisso emot sms'ande i vilket fall, liksom att pilla på ungarna när de sitter i barnstolen och allt annat trams folk sysselsätter sig med i stället för at köra bil.

#9
2011-03-25 13:38

Det är väl ändå inte relevant om småbarnsföräldrarna SMS ar med eller utan sina egna barn i bilen då det är lika farligt för barnen i bilen om föräldern SMS ar och förorsakar frontalkrock som att en mötande förälder utan barn i bilen förorsakar samma krock. Föräldrar borde vara lite mer rädda om sitt liv, då de förmodligen inte vill att deras barn växer upp utan föräldrar.

#10
2011-03-25 15:32

Min poäng var att småbarnsföräldrar är väl människor som alla andra. Vore ju märkligare i så fall om bara folk utan småbarn skulle stå för allt bil-sms'ande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.