Bild
Nästa artikel
Nyheter

Europas bästa snålförare är utsedd

Publicerad 26 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
20 deltagare samlades på Sturup Raceway i helgen för att tävla om titeln  Europas bästa snålförare. Vi Bilägare var på plats och följde den svenske representanten Jesper Forsberg i Opel Ecoflex Experience 2010.
- I det stora hela var det en väldigt häftig upplevelse att få prova på de olika momenten. Det var jättespännande att få delta och jag har definitivt lärt mig mycket, säger Jesper Forsberg till Vi Bilägare.

20 förare från 20 olika länder samlades i helgen på Sturup Raceway för att avgöra vem som var Europas bästa snålförare i tävlingen Opel Ecoflex Experience 2010.

Vi Bilägare var på plats och följde en tävling där förbrukningen var viktigare än farten. Något som innebar en del luriga utmaningar för deltagarna.  

- Eftersom det egentligen inte gick ut på att köra snabbast utan smartast så blev det lite underligt när folk inte riktigt visste hur de skulle köra utan testade sig fram, säger Jesper Forsberg.

"Extremt svettigt"
Opel Ecoflex Experience 2010 bestod av tre delmoment samt en final där det gällde att ta sig runt 20 varv på banan med en begränsad bränslemängd. Delmomenten och finalen var noga uträknade för att sätta snålförarna på svåra prov och deltagarna fick göra vissa uppoffringar för att ens ta sig i mål på ett varmt Sturup Raceway.

- Det var extremt svettigt eftersom man tvingades köra utan luftkonditionering och fläkten, för allt utnyttjande av extrautrustningen höjde förbrukningen, säger Jesper Forsberg.

Den blågula snålföraren Jesper Forsberg stod för en stark insats och vann bland annat den sista delmomentet där det gällde att ta sig så långt som möjligt i en Opel Meriva med endast 0,5 liter bränsle till förfogande.

Jesper Forsbergs insatser i deltävlingarna gav honom en en tredjeplats inför finalen. Men i finalen föll den svenske föraren till en sjundeplats.

- Det känns lite besviket nu i efterhand, jag hade förväntat mig lite mer, säger Jesper Forsberg  och fortsätter:

- Det var framför allt sista deltävlingen som verkligen trissade upp mina förhoppningar eftersom det gick så väldigt bra i just det momentet, då jag slog tvåan med hästlängder.

Ampera till vinnaren
Nu räckte det inte hela vägen fram för det blågula hoppet och istället var det den portugisiske snålföraren som säkrade totalsegern före Danmark och Finland. Segraren belönades med en Opel Ampera, andraplatsen gav en Opel Astra J ecoFlex och tredjeplatsen innebar en Opel Corsa ecoFlex.

Trots att Jesper Forsberg inte vann en bil så var han inte allt för nedslagen. Istället såg den svenske snålföraren flera lärdomar som han tar med sig ut på de svenska vägarna.

- Jag tror absolut att jag kommer att överföra detta till trafiken. Det är en ganska rolig grej att tävla med sig själv och se hur långt man kan köra i vanlig trafikkörning.

Så du tror att man blir en bättre bilförare av en tävling som denna?


- Det tror jag definitivt att man blir, en miljövänligare förare tycker jag är en bättre förare.

Dessutom slog du ju ändå ut omkring 70 000 andra deltagare på vägen till finalen?


- Ja, då får man känna sig ganska nöjd ändå.

Kommentarer

#1 • 26 juli 2010
Martin (not verified)
Imponerande av killen att köra två dagar utan AC i det svenska sommarvädret. Fast hade jag haft möjlighet att vinna en Ampera så hade jag gjort samma sak.
#2 • 26 juli 2010
Jägaren (not verified)
Är det någon mening att de arrangerar tävlingen nästa år? Är det inte lika bra att de ger Jarl segern med en gång?
#3 • 26 juli 2010
Calle (not verified)
Snålkörningsartikel, utan att skriva om hur lite dessa förare kör på normalt i olika situationer/ fordon är ingen bra journalistik tycker jag. Kan de matcha 'vår omöjlige' Jarl tro!!??
#4 • 26 juli 2010
Bengt (not verified)
Sjunde plats är bra jobbat! Synd att Jesper inte lyckades hålla kvar tredjeplatsen för det är alltid kul att vinna en bil! Jarl hade säkert vunnit eller kommit sist. Där finns inget mellanting!
#5 • 26 juli 2010
Sigge (not verified)
Om jag säger Opel vad tänker du på? Någon som vet Opels vad som ska få kunderna att överväga Opel? Finns det några USP:ar? Inte kvalité som VW, inte billiga som Ford, inte bättre design än Kia.
Själv har jag inge aning om vad som är Opels målgrupp. Finns den? Pensionärerna känner inte igen sig och några andra köper finns knappt. Nu ska man försöka profilera som snålmärke. Känns lite sent med tanke på hur långt VW har kommit.
Sammanfattningsvis: Vem behöver Opel? En fråga som är mycket svår att besvara (om ens möjlig).
#6 • 26 juli 2010
CRISTER (not verified)
SIGGE:Opels målgrupp är dom som kan tänka själva och jämföra vad man får för pengarna t.ex.Premium begreppet är för såna som dig som blir lurade,ofta,för dom TROR dom får mera bil för pengarna.Men flera 100 000 tyskar är ju förstås blåsta i huvet,enligt dig,som simmar i den lilla ankdammen Sverige.
#7 • 26 juli 2010
Seken (not verified)
Visst, Insignia är ju inte bästa valet för alltför många. Nya Meriva missade man att fixa miljöbilsklassad. Corsa anses slätstruken. (Nya Agila fick lämna in för den billigare Splashen.) Men jag tror ändå Opel har en framtid i Sverige. Visserligen har jag inte provat nån ny Astra. Men den är tydligen inte alls den typ av bullerlåda som den förra. Och kan iaf ev. bli min nästa bil. Gissar att den kommer sälja bra.
#8 • 26 juli 2010
Jes (not verified)
Måste väl ändå vara den tråkigaste motortävlingen som finns?
#9 • 26 juli 2010
Fredda Andersson (not verified)
Sanningen om "Opel ecoFLEX Experience" - en skandaltävling
http://www.ecoflex-experience.com/se/

Det märkliga med denna tävling är att den inte det minsta gick ut på kunskap i Eco-driving. Därför skulle det vara mycket intressant att se en redovisning av förarnas prestationer i finalen - svart på vitt.
Det fanns säkert många skickliga förare med i finalen, men risken är nog också stor att det hade slunkit med en och annan "datanörd" som kvalificerat sig tack vare att de är skickliga med tangentbordet och därmed också är duktiga på att trycka på Enter-tangenten i exakt rätt ögonblick för att få maximal poäng och kvalificera sig till finalen. Ni kan själva gå in på följande adress och prova andra och sista momentet i kvaltävlingen:
http://www.ecoflex-experience.com/se/game_simulator.php

Detta moment föregicks av ett moment där man på kortast möjliga tid skulle besvara 10 frågor som handlade om Opels EcoFlex-produkter samt grön körning i största allmänhet. Dock kunde man göra om detta moment ett obegränsat antal gånger, varför personer som helt saknar kunskaper i ämnet Eco-driving sannolikt lyckats uppnå hög poäng inför andra och avgörande momentet i kvaltävlingen.
Av samma orsak tvingades även jag göra om detta moment, för att putsa tiden och därmed komma upp i samma poängnivå som de andra. Bästa tid blev till slut 22 sekunder, mot första gången jag gjorde detta moment, då tiden blev ca 45 sekunder (skillnad ca 10 poäng mellan dessa tider vid alla rätt. Men det var som sagt viktigt att ha så hög poäng som möjligt för att ha bra förutsättnignar/marginaler inför andra och avgörande, samt svåra momentet och av den anledningen gjorde även jag om frågedelen, trots att jag fick alla rätt och en bra tid första gången).
En tid på 22 sekunder innebär att man inte hinner läsa frågorna och alla svarsalternativen innan man svarar och ni kan då själva räkna ut att de som inte hade någon som helst kunskap i ämnet har kunnat göra om testet hur många gånger som helst, vilket enligt mig bör vara helt fel väg att gå för att plocka ut de förarna med störst kunskap. Här var det istället "snabbast på att klicka vinner".


Även kvaltävlingens andra moment, vilket ni som sagt hittar på länken (den andra) ovan kunde göras om hur många gånger som helst, vilket var tur för mig, som inte är expert på att trycka på Enter-tangenten vid exakt rätt tillfälle på given signal. Max poäng vid varje tryck är 100 poäng (man skall trycka när markören är i mitten på skalan) och ni kan själva prova att pricka in 100 poäng vid varje tryck och se hur lätt det är.

För att komma upp i de höga poäng som vinnarna från varje land gjorde, måste man sannolikt pricka in ca 100 poäng vid alla tryck och det är detta som gör att jag misstänker att många "datanördar" kvalificerat sig till finalen. Delmoment 2 hade altså ingenting alls med smartness och kunskap att göra, utan var helt och hållet är en tävling i vem som är bäst på att trycka på en viss tangent på given signal. Som ni ser behöver man inte ens läsa påpekandena man får om när man skall växla etc., det är bara att vänta och passa in sitt tryck på Enter-tangenten enligt en skala på skärmen. Borde det förövrigt inte varit så att man inte fått några påminnelser, utan att man istället borde bevisa att man har koll på körningen??

Baserat på den maxpoäng man kan uppnå i simulatorspelet (100 p x 13 tryck = 1300 poäng) sammanslaget med poängen från första delmomentet med frågorna, kan ni själva räkna ut hur bra man måste vara på att trycka på Enter i rätt ögonblick om min poäng på på första delmomentet var 894 p, när jag lyckades besvara de 10 frågorna på 22 sekunder. Med tanke på resultatet på vinnarlistan bör maxpoäng på första delen vara 900 poäng, då ingen kommit över 2200 poäng.

Dessutom: Resultatet från tävlingen kan ifrågasättas. Jag råkade ut för en händelse när jag gjorde om delmoment ett med frågorna, för at
#a • 26 juli 2010
Fredda Andersson (not verified)
Forts.
Dessutom: Resultatet från tävlingen kan ifrågasättas. Jag råkade ut för en händelse när jag gjorde om delmoment ett med frågorna, för att pressa min tid. Jag valde rätt alternativ, men fick ändå fel. Bildbevis i form av en skärmdump finnes.
Jag blev också bestört när jag på länken
http://www.vibilagare.se/zino.aspx?articleID=15821 läste följande:
"Två dagar med träning och tävling finslipade deltagarna i konsten att köra bränslesnålt. Nu hoppas Opels marknadschef att deltagarna har fått goda lärdomar att ta med sig ut i trafiken men också goda erfarenheter om Opel."
Träning?!?!?!
Jag trodde hela konceptet med denna tävling var att plocka fram Europas skickligaste Eco-driver och att då tillåta träning är absurt! Men det är klart, varför skulle den praktiska finalen vara seriös, när man plockade ut hela startfältet med hjälp av datorspel som fick göras om hur många gånger som helst och som dessutom inte alls gick ut på kunskaper, utan på fingerfärdighet? Uttagningarna liknade mer uttagningen till Datanörd-VM.....

Jag kan slå vad om att jag utan träning skulle placerat mig på topp 3 i finalen (som ju enligt mig till största delen utgjordes av datanördar med noll kunskap i eco-driving)!
Om tävlingen skulle ha varit det minsta seriös, skulle frågorna i delmoment ett endast ha fått göras en gång och till det andra momentet med simulatorn skulle man INTE ha fått några instruktioner eller påminnelser, utan istället fått sköta sig själv.
Dessutom har Eco-driving mycket med anpassning till trafikrytmen att göra, så jag fattar inte varför tävlingen helt och hållet avgjordes på en avstängd tävlingsbana.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.