Nästa artikel
EU ökar pressen: Volkswagen borde ersätta bilägarna
Nyheter

EU ökar pressen: Volkswagen borde ersätta bilägarna

Publicerad 28 september 2021 (uppdaterad 28 september 2021)
De bilköpare som slog till på en ”fuskdieselbil” från Volkswagen ska få ersättning – även om de inte bor i Tyskland, enligt EU-kommissionen.

Volkswagen har valt olika strategier när det gäller att ersätta de bilägare som har en bil som omfattas av dieselfusket som avslöjades 2015.

I USA har bilägarna i många fall fått generös ersättning och möjlighet att sälja sin bil tillbaka till Volkswagen. I Europa har olika rättsfall tolkats på olika sätt och det finns ingen enhetlig rätt till ersättning för bilägarna.

Det vill EU-kommissionen ändra på. Under tisdagen kom beskedet att EU i ett särskilt brev uppmanar Volkswagen att kompensera alla bilägare som köpt en ”fuskbil” – inte bara i Tyskland.

– Det har kommit domstolsbeslut som avslöjat Volkswagens orättvisa behandling av konsumenterna, men biltillverkaren är ändå inte villig att arbeta med konsumentorganisationer för att hitta passande lösningar, säger EU-kommissionären Didier Reynders i ett uttalande.

Innan utsläppsfusket avslöjades marknadsförde Volkswagen sina dieselbilar med slagorden "Clean Diesel". Här är en bild från en amerikansk tv-reklam år 2015.

VW: Behövs inte

Enligt honom ska alla bilägare inom EU få någon form av kompensation, men det handlar alltså om en uppmaning och inte om något skarpt domslut.

Volkswagen hävdar att det inte behövs någon ersättning för bilägare utanför Tyskland eftersom bilarna som omfattades av fusket nu uppdaterats och klarar lagkraven.

Men EU-kommissionen hävdar att rätten till ersättning inte främst handlar om själva utsläppen i sig, utan om att bilarna marknadsfördes på ett felaktigt sätt som ”rena”. Konsumenterna har vilseletts av reklamen, enligt EU-kommissionen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 1 oktober 2021 Tanken med bl a…
  • 1 oktober 2021 ALDRIG mer AUDI skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.