Nästa artikel
EU kan kräva tuffare körkortsregler för A-traktorer
Nyheter

EU kan kräva tuffare körkortsregler för A-traktorer

Publicerad 28 februari 2023 (uppdaterad 28 februari 2023)
EU-kommissionen vill höja åldersgränsen för A-traktorer och kan lägga fram ett förslag om att införa tuffare körkortskrav, enligt Ekot.

Reglerna för A-traktorer ska göras om och skärpas. Transportstyrelsen har tagit fram ett förslag som flera andra instanser tyckt till om.

De nya reglerna går bland annat ut på att införa krav på vinterdäck och tuffare besiktningsregler.

Även EU vill skärpa kraven för den som kör A-traktor. Åldersgränsen kan höjas från 15 till 16 år och A-traktorförare kan dessutom behöva ta ett så kallat B1-körkort med samma krav som för B-körkort. Det rapporterar Ekot.

Ändringen innebär dock inte att den som vill köra vanliga personbilar på B-körkort kan göra det från 16 års ålder.

Ett ändrat EU-direktiv för körkortsregler ska läggas fram i veckan. Men förslaget ska sedan förhandlas och beslutas, och det är inte självklart att det blir verklighet. Att införa tuffare körkortsregler för A-traktorer debatterades redan i november förra året.

– Det viktiga för regeringen är att säkerställa att ungdomar i Sverige, inte minst i glesbygd där det är långt till busstation och räls, ändå kan ta sig fram på ett tillgängligt och tryggt sätt. Där har A-traktorn en viktig funktion, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 28 februari 2023 saabnisse - och troligen…
  • 28 februari 2023 En svårforcerad, plomberad…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.