Nästa artikel
Tunga instanser kräver hårdare regler för A-traktorer
Nyheter

Tunga instanser kräver hårdare regler för A-traktorer

Publicerad 14 februari 2023 (uppdaterad 14 februari 2023)
Trafikverket vill att A-traktorer ska besiktigas varje år, och polisen vill även se tuffare regler kring tunga A-traktorfordon. Men när det gäller hastighetsgränsen går åsikterna isär.

Efter flera allvarliga trafikolyckor har det höjts röster för att skärpa reglerna kring A-traktorer. De har ökat enormt i antal på vägarna under de senaste åren.

Ett av flera problem med A-traktorerna är att de ofta manipuleras för att gå snabbare än tillåtet. Det ökar olycksrisken betydligt.

Transportstyrelsen har tagit fram förslag på nya regler för A-traktorer som bland annat går ut på att införa krav på säkerhetsbälte och vinterdäck.  Myndigheten vill också se någon form av teknik som förhindrar att hastighetsspärren kan tas bort.

Hårdare besiktningskrav

Flera myndigheter har nu fått möjlighet att tycka till om förslagen. En av dem är polisen som skriver under på de flesta av nyheterna, men också vill se krav på att A-traktorer måste besiktigas varje år – dels för att hindra trimning och dels för att A-traktorer ofta får nedslag på besiktningen. Trafikverket är inne på samma linje.

Polisen vill också införa en regel som gör det omöjligt att omvandla vissa fordon över en viss viktgräns till A-traktorer. Att till exempel göra om en tung lastbil till A-traktor skulle därmed bli omöjligt. Det är också något som Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är inne på.

Oense om hastigheten

Att höja hastighetsgränsen till mer än 30 km/tim vill både Trafikanalys och Trafikverket göra. Men VTI och Transportstyrelsen vill behålla dagens 30-gräns, även om Transportstyrelsen tidigare öppnat för att hastighetsgränsen eventuellt kan höjas på sikt.

– Olyckorna med A-traktorer inblandade måste minska. Om de gör det är vi beredda att tänka om kring hastighetsgränsen. Vi vill i alla fall inte utesluta det, har Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, tidigare sagt till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 17 februari 2023 Hur många andra länder i…
  • 16 februari 2023 Problemet med Epa och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.