Nästa artikel
Varannan A-traktor har allvarliga brister – så är läget i ditt län
Nyheter

Varannan A-traktor har allvarliga brister – så är läget i ditt län

Publicerad 27 januari 2023 (uppdaterad 27 januari 2023)
Sju av tio A-traktorer underkänns i besiktningen – och varannan har så allvarliga fel att det kräver åtgärd och ombesiktning.

Varannan A-traktor har så allvarliga brister hos Bilprovningen att det kräver en ombesiktning. Företagets statistik var dyster läsning redan 2021, men har försämrats ytterligare sedan dess.

Under 2022 genomförde Bilprovningen cirka 3 000 besiktningar av A-traktorer. Sju av tio fälldes med anmärkningar som kräver snarast möjliga åtgärd från ägarens sida. Mer än 1 500 av det totala antalet hade så allvarliga brister att Bilprovningen ställde krav om fackmannamässig åtgärd och efterkontroll.

Hälften underkända i förhållande mot det totala antalet besiktade fordon inom en viss fordonsgrupp sticker ut. Motsvarande siffra för personbilar är enligt Bilprovningen knappt 22 procent.

A-traktorerna är också i långt högre utsträckning än personbilar modifierade på ett olagligt sätt. Hela 14 procent av alla kontrollerade A-traktorer fälldes för olovliga förändringar, vilket ska jämföras med 2,6 procent av alla kontrollerade personbilar.

– Vid besiktning konstaterar vi att A-traktorer ofta är ändrade jämfört med andra fordonslag. Exempel på detta är att konstruktionen ändrats så att fordonet går fortare än tillåten hastighet eller att det har byggts om på annat sätt, säger Per Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

I statistiken sticker Värmlands län ut när det gäller andelen A-traktorer som får körförbud direkt vid besiktningen. Men Gotlands län är sämst när det gäller andelen underkända A-traktorer – där ligger den siffran på nästan 85 procent.

Lägst andel anmärkningar i fjol finns att hitta i Östergötlands län, med 51 procent. Det är alltså stora skillnader mellan olika län som du kan se på kartan här ovan.

Per Anders Blommefors hoppas nu att det oroväckande resultatet ska bli en väckarklocka för både brukare som ägare. Däribland A-traktorförarnas föräldrar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 28 januari 2023 mso 1000 skrev: SnookerPro…
  • 28 januari 2023 SnookerPro skrev: Det är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.