Nästa artikel
Eluppvärmda bälten räddar liv och förlänger räckvidden
Nyheter

Eluppvärmda bälten räddar liv och förlänger räckvidden

Publicerad 12 januari 2023
En bältesspecialist har tagit från eluppvärmda säkerhetsbälten. Det ökar inte bara bekvämligheten, utan också elbilarnas räckvidd.

Eluppvärmda bilbälten kan bidra till att förlänga räckvidden på elbilar. Det menar bältestillverkaren ZF som tagit fram bilbälten med inbyggd värme.

Förklaringen, enligt tillverkaren, ligger i att bältesvärme i kombination med sätesvärme och eventuell rattvärme minskar behovet av att värma upp kupén i samma utsträckning som annars. Det gör att bilens klimatanläggning inte ska behöva arbeta lika hårt, vilket i sin tur förväntas göra gott för räckvidden i elbilar.

ZF egen beräkning är att skillnaden kan bli upp mot 15 procents längre räckvidd. Med eluppvärmda bälten som smiter åt kroppen minskar även behovet av tjocka ytterplagg under färd, vilket skapar bättre förutsättningar för bilbältena att fånga upp kroppen i händelse av ett olycksförlopp.

Bältena som sådana är uppbyggda på traditionell väg, med det enda undantag att bältet innehåller ett par värmetrådar. Enligt ZF ska bältestypen fungera i alla förekommande bilar.

Att rattvärme och stolsvärme är effektivare för att värma upp kupén i elbilar är känt sedan tidigare. Även infravärme är effektivt, och det är en teknik som bland andra BMW och Toyota nu börjat använda sig av.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 2024-05-24 17:26 Men prenumererar man på…
  • 2024-05-24 04:26 Ökar det elektromagnetiska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.