Produkter utformade för att kringgå bilbältesvarnare säljs i flera olika varianter på Amazon. Här är två exempel.
Nästa artikel
Amazon tar bort bältesvarnarblockerare i Indien – men inte i Sverige
Nyheter

Amazon tar bort bältesvarnarblockerare i Indien – men inte i Sverige

Publicerad 2022-09-13 15:41 (uppdaterad 2022-09-13 16:01)
Produkter utformade för att kringgå bilbältesvarnare säljs i flera olika varianter på Amazon. Här är två exempel.
Amazon till handling efter dödsolycka i Indien – men i Sverige säljs fuskprylen fortfarande.

Produkter som är specifikt framtagna för att kringgå bältespåminnare i bilar har gjort succé på e-handelsjätten Amazon världen över. Produkterna är i grund och botten bältesspännare utan bälte, som klickas fast i bilen och på det sättet lurar den att tro att bältet är fastspänt.

Manickerna säljs i många olika varianter – flera av dem med uppmaningar från tillverkarna att de inte ska användas när någon sitter i sätet under körning. Dessa uppmaningar verkar dock många kunder ignorera.

Efter en dödsolycka i Indien, där föraren inte hade bälte på sig, har landets transportminister Nitin Gadkari uppmanat Amazon att sluta sälja bältesvarnarblockerarna i landet. 

I torsdags bekräftade Amazon att de har tagit tag i ärendet. En talesperson från företaget uppger för Reuters att de har tagit bort relevanta produkter från sin plattform i landet, och utlovar strikta åtgärder mot alla som fortsätter sälja dem.

Men även om produkterna verkar vara borttagna från Amazon i Indien visar en snabb sökning på företagets svenska hemsida att flera säljare fortfarande har liknande produkter till salu här.

Bland annat finns den här ”Bilsäkerhetsbältesklämman”, som enligt säljaren FSDELIV är ”utformad för att stoppa det irriterande ’Ding Ding Ding’ -sirenljudet under körning”. Den är ”tillverkad av högkvalitativt legeringsmaterial” med ”elektropolerad yta” och kostar 73 kronor för ett par.

Skärmdump från Amazon.se.

Indiens regering jobbar för att förbättra trafiksäkerheten i landet, som är världens fjärde största marknad för bilar. Förra året omkom 150 000 människor i trafikolyckor i Indien – en siffra som man vill halvera till år 2024, bland annat genom att införa lagkrav på bältespåminnare i både fram- och baksäte.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 2022-09-20 15:22 Masterplanner skrev:…
  • 2022-09-20 14:32 Bälte= fegsnöre ;-) MVH AL
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.