Nästa artikel
”3 detaljer jag gillar med BMW:s fulaste bil”
Krönika

”3 detaljer jag gillar med BMW:s fulaste bil”

Publicerad 1 oktober 2021
BMW iX är ingen höjdare att titta på, enligt Erik Söderholm. Men det finns finesser som väger upp designen.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Moderna bilar ser ofta bättre ut i verkligheten än på bild. När BMW iX börjar dyka upp på vägarna får vi verkligen hoppas att så är fallet för maken till klumpeduns har jag aldrig sett.

BMW iX bjuder även på några andra detaljer jag inte är så pigg på. Inte minst klimatinställningar utan fysiska reglage och en rejält tilltagen tjänstevikt trots kolfiberteknik.

Men det finns också några detaljer jag tycker ser riktigt intressanta ut och som andra bilmärken gärna får ta efter.

Helt ny interiör

Först ut är interiören. BMW iX finns med stolsklädsel i ull och mattfärgade reglage. Jag gillar de smala ventilationsutblåsen, den breda skärmen, den tvåekrade ratten.

Interiören ser helt enkelt inbjudande ut även för längre körpass och det är ett bra betyg.

Infravärme i kupén

Nästa detalj är också kopplad till interiören, nämligen infravärme. Jo, du läste rätt – BMW använder i princip samma teknik som restaurangen gör på uteserveringen i höstrusket.

Vissa delar av interiören skickar ut infrarött ljus för att värma upp kupén och passagerarna. Den här tekniken presenterade BMW redan 2012 och nu dyker den upp i iX-modellen.

Det infraröda ljuset är tystare och effektivare än att bara värma upp kupén med luft – därmed blir bilens räckvidd lite längre. Och den som lastat in folk och fä i bilen i ösregn eller snöstorm kan snabbare få byxbenen torra.

Självläkande grill

BMW-njurarna i fronten har intagit enorma proportioner och är ingen höjdare enligt mig, men förutom att den har snyggt integrerade sensorer för bilens säkerhetssystem kan faktiskt repor och stenskott som uppstår på panelen läka av sig själva.

Även skador som går ganska djupt och kan kännas med fingret kan lagas genom att applicera värme. Vips, så är repan i fronten borta utan dyra reparationer.

Jag förstår om infraröd värme och självläkande material inte lyckas övertyga den som tycker iX är hemsk att se på. Men det kanske väger upp en del?

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2 oktober 2021 Tror att det bara är asiater…
  • 2 oktober 2021 Dana skrev: Känns lite som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.