Nästa artikel
Eldriven Opel Corsa 2020
Nyheter

Eldriven Opel Corsa 2020

Publicerad 14 februari 2018 (uppdaterad 15 februari 2018)
Opel Corsa, så som den ser ut idag. Nästa år kommer en ny generation och 2020 lanseras den som elbil.
Om två år kommer Opel att lansera småbilen Corsa som elbil.
Efter att Opel köptes upp av Peugeotgruppen PSA förra året offentliggjorde de planen att det år 2020 skulle finnas fyra elektrifierade Opelmodeller i produktutbudet, varav en av dem helt eldriven.

Nu berättar Opel i ett pressmeddelande att det blir Corsa som släpps som elbil, ett år efter att den kommer i en ny generation. Den kommer att byggas i spanska fabriken i Zaragoza.
Opel Corsa skulle som elbil konkurrera med bland andra Nissan Leaf och Renault Zoe.

Enligt analysföretaget Jato Dynamics sålde Opel 1.981 exemplar av sin elbil Ampera-e förra året. Den är byggd efter samma General Motors-grund som Chevrolet Bolt och när nu Opel är uppköpt av PSA drar nyhetssajten Automotive News slutsatsen att Ampera-e kommer att fasas ut och ersättas av Corsa EV, eftersom den kommer att baseras på PSA-arkitektur.  

Diskutera: Tror du att Opel Corsa som elbil blir en framgång?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-02-14 15:57
Raphael

GM har sjabblat bort Ampera-E - för de har haft produktionsproblem och de har höjt priset, och då är PSA inte längre intresserad av produkten för den har blivit för dyr. Därför är det givetvis viktigt att Opel kommer ut med en ny elbil snart. Det är två år till 2020 och det kan man tycka är lite långt, samtidigt så är det ändå snabbt jobbat med tanke på att Opel ändå köpts upp och kommer därmed bygga en elbil på PSA-teknik istället för på GM-teknik. Nu vet vi inget om nya Corsan, den har inte visats än. Den blir nog knappast en direkt konkurrent till Nissan Leaf och Hyundai Ioniq eftersom Corsan är en mindre bil, den är mer en konkurrent till Renault Zoë och en bil för stadstrafik och kortare resor. År 2020 kommer nog konkurrensen vara tuffare än den är idag, men vi får se hur el-Corsa presterar. Det är för tidigt att säga nu, men helt klart är att modellen behövs.

#2 • Uppdaterat: 2018-02-14 18:47
N-iklas

Nu är det ju i första hand en Peugeot... så det blir väl frågan hur konkurrenskraftig teknik, PSA lyckas få fram.

#3 • Uppdaterat: 2018-02-14 19:19
hullsjön

Det är en Opel men givetvis med lite franskt i. Det är ju i o för sig inte konstigare än andra märken som samarbetar eller tillhör samma koncern så drar man nytta av varann.

#4 • Uppdaterat: 2018-02-14 20:12
N-iklas

Det är skillnader mellan olika samarbeten och bilmärken, men det är ju så att alla som säljer samma bil under flera olika namn som VAG minus Audi som har en hel del eget, och PSA och Renault-Nisssa och Co. Fiat stenhårt pumpar ut budskapet att det är helt olika bilar och de flesta går ju på den sagan.

Opel hade en unik frihet under GM som inget annat dotterbolag i världen har haft, pga. GMs tidigare brist på kompetens inom flertalet områden där man var helt beroende av Opel, (och ännu är då Opel just nu avslutar arbetet med att ta fram två nya och de sista bilarna för GM) så det gör ju kontrasten betydlig mot nuvarande situation.

#5 • Uppdaterat: 2018-02-14 20:15
GF

Inte den här gamla design utan kommande facelift nya design se på bild: https://es.motor1.com/news/179813/open-corsa-2019-render-recreacion/

https://drivemag.com/news/the-all-new-opel-corsa-f-comes-on-a-psa-platform-in-2019

#6 • Uppdaterat: 2018-02-14 20:24
N-iklas

Tyvärr är Corsan på bilderna i länken Opels egen riktiga Corsa som man nu istället utvecklar för GM och inte den kaross från Peugeot som den aktuella Corsan kommer att utgå från varför utseendet inte går att säga något om, fronten med små lägre strålkastare i mitten hade ju varit rolig, men det blir troligen inget av med den saken nu.

#7 • Uppdaterat: 2018-02-14 20:52
Raphael

N-iklas nya Corsan är en PSA-bil inte en Peugeot. Det är inte så att Peugeot utvecklar en bil åt Citroën eller Opel. Varje märke har sin egen utvecklingsavdelning och dessa samarbetar med varandra. Peugeot är ett märke i PSA precis som Citroën och DS, och nu är Opel med.

Och Crossland kallade du för Peugeot fast det var ett samarbete mellan Opel och Citroën, inte Peugeot. Och några Peugeot drivlinor finns inte, inte heller Citroën - för varken Peugeot eller Citroën tillverkar drivlinor, det är PSA som gör det.

Det är Groupe PSA som är huvudman, sen har varje märke sin chef, sin organisation och egen design- och utvecklingsavdelning.

Groupe PSA basar över Peugeot precis som över Opel, Citroën och DS.

#8 • Uppdaterat: 2018-02-14 20:53
Raphael

ViB använder korrekt terminologi ”baserad på PSA-arkitektur”, inte ”Peugeot arkitektur”.

#9 • Uppdaterat: 2018-02-14 22:55
N-iklas

Det är ett personligt val att betrakta saker på, jag bryr mig inte om vad det officiella säger.
Jag tittar på den starkaste parten och vem som leder, jag bryr mig inte ett dugg om vad man säger utåt.

Det är komplicerat med PSA, när det gäller Opel var det enkelt, GM stämplade sitt namn på allting fast det var Opel som gjort hela arbete från början till slut, GM namnet var inte värt vatten.

Peugeot köpte upp Citroen en gång, för mig är det avgörande.

Crossland är baserad på samma bottenplatta som Peugeot 2008 och är dessutom därmed en gammal bil.

I dag är allt så sammanblandat att det säkert inte går att skilja på något längre, men faktum kvarstår att Peugeot köpte Citroen och är den starka grenen och tittar man på tekniken så är det inte Citroens teknik som tagit över Peugeot utan tvärt om, vem som dominerat och pekat ut framtiden är lätt att se.

Peugeot sålde 917 000 bilar 2017 i Europa, Citroen 556 000, DS 46 000, vem som är ledande är tydligt.

Vilket arbete Citroen utför det vet man ju inte eftersom det inte sägs annat än i officiella påståenden som bara är marknadsföring av ett varumärke, men det är ju helt utan värde sådant munväder, kanske finns det inget Citroen längre utan det verkligen är en kommitté under PSA märket som tar fram detaljförändringarna?

Jag skulle vilja ha bilder och filmer från Citroens egen bilfabrik där de utvecklar och tar fram sina egna bilar med sitt eget folk och sina egna metoder och traditioner som du påstår att de har, du påstår det men jag har aldrig sett röken av något bevis...

Var ligger Citroens motsvarighet till Opels anläggningar, dem vill jag gärna se då eftersom de måste finnas.

I fallet Opel har man ju ändå sagt att Opel ska ta hand om tre specifika områden och uppgifter och Opel har än så länge en separat egen kompetens för att göra detta, men för övriga äkta PSA märken ser det väldigt luddigt ut - att dels hävda att det inte finns något eget bilmärke utan det är PSA samtidigt som man hävdar att det är flera egna bilmärken som utvecklar sina egna bilar - det går helt enkelt inte ihop.

#a • Uppdaterat: 2018-02-15 09:23
Raphael

N-iklas, PSA är en förkortning för Peugeot Citroën Automobiles, i dagligt tal Groupe SA. Peugeot är ett märke som ägs av PSA och styrs av PSA, precis som PSA äger och styr över Citroën. Peugeot, Citroën, DS och nu även Opel har sina sina chefer - brand managers - och sitter med i en egen styrelse som koordinerar samarbetet mellan märkena. PSA har en designchef och en produktchef, som styr över design- och produktcheferna på Peugeot, Citroën, DS. Det är alltså PSA som koordinerar de olika märkena, inte Peugeot. Det är inte Peugeot som styr över Peugeot utan det är PSA.

Låt mig ge ett exempel:
PSAs designchef är Jean-Pierre Ploué. Han är chef över Peugeots designchef Gilles Vidal, Citroëns designchef Alexandre Malval och DS designchef Thierry Metroz.

Motorer och drivlinor utvecklas och tillverkas varken av Peugeot eller Citroën utan av Peugeot Citroën Moteurs SA, de har en division som säljer drivlinor till andra märken och även gör båtmotorer mm - där är varumärket PSA Powertrain Technologies.

Sen när det gäller utvecklingscenters så delar de samma lokaler och anläggningar, Peugeot Citroën Research Center som finns i Vezily i Frankrike. De har även faciliteter i norra Sverige för vintertestning och testfaciliteter vid sina fabriker, som Citroëns anläggning i Vigo, Spanien.

Även fast de nyttjar samma testanläggningar så har de olika team och ansvarar för utvecklingen av olika produkter. T ex Citroën var ansvarig för utvecklingen av Peugeot Boxer/Citroën Jumpy-Space Tourer medan Peugeot ansvarar för utvecklingen av nya Citroën Berlingo/Peugeot Partner. Första generationen Berlingo/Partner utvecklades av Citroën.

Peugeot och Citroën driver alltså olika projekt och har sina egna utvecklingsavdelningar, även om de nyttjar samma lokaler och testanläggningar. Det är inte konstigare än att en fastighet kan rymma olika företag. Vissa tider är Peugeot uppbokad på vindtunneln och andra tider är det Citroën.

Crossland använder i grunden plattformen PF1, samma som Citroën C2 och C3, DS3, Citroën C-Elysée, Peugeot 206, 208, 2008, 1007 och 301. Men, det finns ett viktigt men:

Den *version* som Crossland har är PF1 evo, det är en mix av PF1 och kommande nya CMP. Denna version är utvecklad av Citroën, inte Peugeot, och kom först i nya Citroën C3.

Det är alltså fel att påstå att Crossland har samma platform som Peugeot 2008, för 2008 har PF1 medan Crossland har PF1 evo. De enda andra modellerna med PF1 evo är Citroën C3 och C3 Aircross. Alltså är Crossland en Citroën och inte en Peugeot.

Hur många bilar Peugeot säljer hör inte hit, det är inte sålda bilar som PSA går efter när de delar upp utvecklingsprojekten mellan Peugeot och Citroën.

N-iklas, du må vara expert på Opel och GM, men när det gäller PSA har du överhuvudtaget inte en susning och du sprider fantasier istället för fakta om hur PSA fungerar och är uppbyggt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.