Nästa artikel
Här är Opels framtid
Nyheter

Här är Opels framtid

Publicerad 9 november 2017 (uppdaterad 9 november 2017)
I dag är det 100 dagar sedan den franska motorkoncernen PSA köpte upp Opel/Vauxhall. Under en presskonferens nu på morgonen presenterades koncernens planer för märkets framtid.
Det är stora förändringar som väntar för Opel. Först och främst ska vinsterna upp, både genom besparingar och ökad försäljning. Men Opel ska också stärkas som eget märke, inte minst för att tilltala de konsumenter som inte vill köra franskt. 

För att få upp vinsterna ska Opels så kallade "break even point", det vill säga antalet bilar som måste säljas för att företaget ska gå med vinst, sänkas till 800 000. Vad den siffran är i dag vill Opels vd Michael Lohscheller inte svara på. Tillverkningskostnaderna för varje bil ska sänkas med 700 euro per bil och processkostnader, som bland annat orsakas av olika brister i leveranskedjor och automation, ska sänkas med 400 euro per bil. Dessutom ska Opel ge sig in på den globala bilmarknaden och vill att försäljningen utanför Europa fördubblas till år 2022.

Michael Lohscheller säger att målet är att inte stänga några fabriker men att de måste se över personalkostnaderna. Djupare än så vill han inte gå in på ämnet.
– Dagens impopulära ledare är morgondagens hjältar, kommenterar PSAs vd Carlos Tavares när han tar upp personalfrågan.

Senast år 2024 ska alla personbilar i PSA byggas på en gemensam plattform, men Opels tyskhet ska ska säkras ändå. Bland annat lovas att Opel även i framtiden ska utvecklas i Rüsselheim och PSA ska förlägga vissa av sina utvecklingsavdelningar där. För att stärka märket ytterligare ska Opel också satsa på att förbättra ägarekonomin, kundnöjdheten och försöka nå branschgenomsnittet i kundlojalitet.

Det är ju nästan en självklarhet att satsa på eldrift i dag och Opel är inget undantag. Senast år 2020 ska det finnas minst fyra eldrivna modeller varav minst en ska vara helt eldriven. Senast år 2024 ska alla Opels modeller erbjudas med helt eller delvis elektrifierad drivlia.

–  Vi har gjort väldigt mycket arbete på bara hundra dagar, men det är viktigt att komma ihåg att detta är en plan och en plan är bara fem procent av jobbet, 95 procent återstår, säger Carlos Tavara.

Diskutera: Tror du att Opels planer kommer att lyckas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-11-09 11:27
Pi

Står inget om de "premium-ambitioner" som diskuterats för Opel här i spalterna de senaste dagarna. Man kanske besinnat sig en aning...

#2 • Uppdaterat: 2017-11-09 11:46
Tvärnit

Det står här att läsa i mellan raderna precis det som jag har påstått att Opel blir till ett globalt lågbudget märke.
Läste på en engelsk sida att PSA har avvecklat (skrotat) reservdels lagret i Russelheim. Insignia och Adam är att betrakta som två stendöda modeller.
Det är bara affärer..lite synd om dem dock som svalt Insignia betet.

#3 • Uppdaterat: 2017-11-09 12:01
Raphael

Tvärnit och Pi, ViBs artikel är extremt komprimerad. Vad chefen sa som ViB inte skrev om:
* Satsning på högmarginalprodukter. (Läs: premium).
* Slopandet av rabatter och förregistreringar. Opel ska säljas på egenskaper inte på låga priser.
* Minskning av antalet modeller. Satsning endast på produkter som efterfrågas av marknaden.
* Lägre kostnader genom mer saminköp med PSA.
* Övergång till PSAs plattformar för att sänka produktionskostnader och slippa GMs höga licensavgifter.
* Investering och utveckling av Opels teknikcenter i Rüsselheim. Opel kommer inte bara utveckla sina egna modeller, utan även vara centrum för utveckling av framtidens elbilar, bränslecellsteknik, självkörande bilar och för säkerhet och förarstödhjälpmedel. De kommer utveckla dessa tekniska lösningar för hela PSA koncernen.
* Inga fabriker läggs ner och ingen personal sägs upp.

#4 • Uppdaterat: 2017-11-09 12:16
Raphael

Tvärnit, Citroën är PSAs globala budgetmärke. De behöver inte ett till, det är för lite pengar att hämta i det. Opel kommer marknadsföras globalt som tysk premium med högmarginalprodukter. Inte lika mycket premium som DS som konkurrerar med Audi, Mercedes och BMW, men premium på VW nivå och högre än Skoda, Seat och Ford. Citroën konkurrerar med Skoda, Seat etc plus koreanerna. Opel lägger sig i prisklassen över. Lägg även märke till att PSA vill få stopp på rabatter pch reor av Opel, Opel ska säljas på kvalitet och egenskaper, inte på lågt pris.

#5 • Uppdaterat: 2017-11-09 12:21
Raphael

Adam och Insignia kommer fortsätta tillverkas tills deras livscykel är slut. Adam kommer knappast få en efterföljare, Opel har idag tre småbilar på marknaden och det är två för många. Räkna med att Corsan blir kvar som enda småbil hos Opel. År 2024 kommer Insignian ha funnits på marknaden i 7 år, och då är den klar för nedläggning eller byte till ny generation. Det är för tidigt att säga idag om det blir en ny Insignia 2024, det beror på hur försäljningen av den nuvarande modellen går. Men sedanbilar finns det efterfrågan på globalt även om Europa går över till SUVar.

#6 • Uppdaterat: 2017-11-09 12:38
N-iklas

"Opel ska säljas på kvalitet och egenskaper, inte på lågt pris."

Och hur ska man lyckas med det?
När bilarna haft det under de senaste 17 åren har man misslyckats med uppgiften, nu när bilarna FÖRLORAR kvalitet och egenskaper... ska man alltså plötsligt lyckas med det?

Hur ska man trolla för att få ihop den ekvationen?

Man gör inget för att åtgärda det enda problemet som orsakat alla bekymmer - IMAGE, så länge detta lämnas orört är alla åtgärder dömda att misslyckas på förhand.
Därför att det finns något som heter konkurrens...
Kan du inte bevisa att du är bättre än dina konkurrenter så kan du inte heller sälja.

#7 • Uppdaterat: 2017-11-09 13:05
pinjong

Image, eller vilka egenskaper man förknippar med varumärket, är nog avgörande ja. Håller med N-iklas. Ett sätt att höja sin image kan vara att ta fram en imagehöjare, en bil som få har råd med men som ger vågor ner mot underliggande modeller. De billigare modellerna måste tydligt kopplas mot toppmodellen t ex genom designelement.

#8 • Uppdaterat: 2017-11-09 13:07
Raphael

Men Opel förlorar varken i kvalitet eller egenskaper, tvärtom så satsar ju PSA på vidareutveckling av Opels teknikcentrum, och PSAs flexibla plattformar och prisbelönta motorer tillhör marknadens absolut bästa så PSA ligger i framkant och när PSA och Opel kombinerar sina resurser så är målet att stärka konkurrenskraften gentemot konkurrenterna. PSA satsar på utveckling av Opels image, det visar sig bl a genom att slopa rabatterna och imagen om Opel som ett prisdumpat märke. Så Opels image kommer att stärkas och utvecklas under PSA.

#9 • Uppdaterat: 2017-11-09 13:51
N-iklas

Om PSA tror det är så enkelt att man bara behöver höja priserna... så kommer bums den stora framgången...
Det är inte sant att PSA är så fantastiska som en PSA entusiast tycker och däri ligger ju nästa stora problem, en helt orealistisk självbild.

Crossland är en simpel ölburk i jämförelse med samtliga andra Opel, karossen är ett skämt och krockar man med en älg kollapsar väl taket ser det ut som.
Som kund skiter man väl fullständigt i hur flexibel bottenplattan är, det enda man vill ha är kvalitet för pengarna.

#a • Uppdaterat: 2017-11-09 14:00
Tvärnit

Raphael. Du är bra! Du vet mer om Opel än vad PSA gör...
Citroen ratas överallt, Opel ska rida på sitt tyska urpsrung...varenda fattig lus vet att tyskt är bäst.
Sedan får vi allt se om de låter sig luras av en Badge engineering.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.