Nästa artikel
Elbilarna tar fart – dieselbilarna fortsätter rasa
Nyheter

Elbilarna tar fart – dieselbilarna fortsätter rasa

Publicerad 8 februari 2021 (uppdaterad 18 augusti 2021)
Allt färre bilköpare väljer en dieselbil, visar nya siffror. Samtidigt är ökningstakten för elbilar och laddhybrider enorm.

Det är ingen hemlighet att elbilar och laddhybrider tagit över en stor del av marknaden för vanliga bensin- och dieselbilar de senaste åren.

Den trenden blir ännu tydligare när europeiska branschorganisationen ACEA avslöjar siffrorna för förra året. Nästan en av fyra personbilar som såldes inom EU var antingen en hybrid, laddhybrid eller elbil. Året innan var den siffran bara en av tio bilar.

Vanliga bilar med förbränningsmotor står fortfarande för tre av fyra sålda bilar

Elbilar och laddhybrider stod för 10,5 procent av alla nyregistrerade bilar inom EU förra året. Året innan hade laddbara bilar en marknadsandel på bara tre procent, så ökningstakten är enorm.

Fortsatt kräftgång för gasbilar

Bensinbilarna stod för knappt hälften, 48 procent, av nybilsförsäljningen förra året och dieselbilarna för 28 procent. Det innebär att konventionella förbränningsbilar fortfarande står för tre av fyra sålda bilar.

”Nedgången i antalet bilregistreringar på tre miljoner bilar som resultat av covid-19 drabbade diesel- och bensinbilar hårdast”, skriver ACEA i ett pressmeddelande.

Bara mellan oktober och december 2020 minskade dieselbilsandelen med 23 procent. Och det verkar vara laddbara bilar och hybrider som köparna väljer istället – de gas- och etanoldrivna bilarna fortsätter nämligen sin kräftgång och har inte alls ökat försäljningen i samma takt som laddbilarna.


Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.