Nästa artikel
Elbilar och dubbförbud ger bättre lunghälsa för barn
Nyheter

Elbilar och dubbförbud ger bättre lunghälsa för barn

Publicerad 6 mars 2023
Många barn har fått bättre lungfunktion när avgasbilar byts ut mot elbilar och antalet som kör med dubbdäck blir färre.

Fler elbilar på vägarna och förbud mot att köra med dubbdäck på vissa gator har förbättrat hälsan för barn i Stockholm, visar en ny studie från Karolinska Institutet.

Barnen har fått lättare att andas, fått bättre lungkapacitet och minskat risken för hjärt–kärlsjukdomar, enligt studien.

Forskarna har följt 4 000 personer födda mellan 1994 och 1996 som fått svara på frågor och undersökts med ett lungtest med åtta års mellanrum. Samtidigt har halterna av luftföroreningar analyserats på de platser barnen bott på.

Slutsatsen är att barn som exponeras för mindre luftföroreningar får bättre utvecklad lungfunktion, något som är viktigt under resten av livet.

– Luftföroreningar som till sin natur är ständigt närvarande är ett stort bekymmer. Vår studie ger en tydlig signal att arbetet med att förbättra luftkvaliteten på olika sätt har gett resultat med mätbara förbättringar av barns och ungas hälsa, säger Erik Melén, barnläkare på Södersjukhuset och professor vid institutionen för klinisk forskning och utbildning på KI.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 12 mars 2023 Pi Precis. Och då…
  • 12 mars 2023 Det har ju inte minst…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.