Nästa artikel
Efter gasstoppet: Volkswagen fortsätter med kolkraft
Nyheter

Efter gasstoppet: Volkswagen fortsätter med kolkraft

Publicerad 19 september 2022 (uppdaterad 19 september 2022)
Volkswagen ska sälja gas för över fyra miljarder kronor och fortsätta använda kolkraftsel under en övergångsperiod.

Volkswagen har samlat på sig stora mängder gas som skulle användas för att minska användningen av kol inom tillverkningen. Men på grund av den europeiska energikrisen väljer den tyska koncernen nu att sälja gas som motsvarar 2,6 terawattimmar energi, uppger TT och Bloomberg.

Försäljningen beräknas ge intäkter på 4,3 miljarder kronor eftersom Volkswagen köpte gasen innan energikrisen, och gasen ska räcka för att värma upp drygt 200 000 hem under ett år. En konsekvens av försäljningen blir att Volkswagen nu kommer fortsätta använda kol i fabrikerna istället för att byta till gas.

Volkswagens anläggningar i Wolfsburg har en yta på 6,5 miljoner kvadratmeter och använder två kraftverk för att generera energi. Dessa ska ställas om till gasdrift, men nu ska alltså kol fortsätta användas.

– Allt är förberett men vi är lite tveksamma nu och kommer se hur situationen utvecklas. Vi kan anpassa oss efter situationen. Vi kan under en kort period förlänga våra kolkraftverk men förhoppningsvis blir det inte så länge. Sedan vill vi byta till gas när tillgången är säkrad, har den tidigare VW-koncernchefen Herbert Diess sagt till CNBC.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 21 september 2022 Rikard skrev: Hur som, låter…
  • 20 september 2022 Hur som, låter det lite…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.