Nästa artikel
Efter dödsfallet: Volvo återkallar hundratusentals bilar
Nyheter

Efter dödsfallet: Volvo återkallar hundratusentals bilar

Publicerad 5 oktober 2021 (uppdaterad 5 oktober 2021)
Krockkudden kan explodera efter lång tid i varmt klimat. Är det här början på en ny Takata-skandal?

Artikeln är uppdaterad med ny information.

Volvo Cars USA återkallar 259 383 äldre bilar som kan ha ett potentiellt livshotande fel på förarsidans krockkudde. Det framgår av ett dokument publicerat av den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA på tisdagen.

Återkallelsen omfattar Volvo S80 tillverkade mellan 2001 och 2006, och S60 tillverkade mellan 2001 och 2009.

I dessa bilar kan den så kallade gasgeneratorn i krockkudden på förarsidan enligt uppgift explodera vid en krock, vilket kan resultera i att livsfarliga metallfragment skickas ut i kupén och skadar eller dödar förare och passagerare.

Volvo Cars meddelar att de är medvetna om att detta har hänt vid ett tillfälle, vilket ledde till ett dödsfall. 

Volvo Cars svenska pressavdelning uppger i ett mail till Vi Bilägare att återkallelsen inte omfattar Sverige. "Det är extremt varmt och fuktigt klimat som över lång tid kan orsaka detta fel. Därför återkallas nu totalt 460 769 bilar i USA samt i andra varma och fuktiga områden i världen för montering av ny airbag-modul", skriver de.

Krockkuddens gasgenerator innehåller ett explosivt bränsle som när det antänds genererar en gas som på ett ögonblick blåser upp kudden. Efter långa perioder i varmt och fuktigt klimat kan bränslet förändras och bli mer explosivt, vilket orsakar den livsfarliga defekten. 

Gasgeneratorerna i de återkallade bilarna är tillverkade av det tyska företaget ZF Friedrichshafen. Defekten är dock snarlik den som upptäcktes i japanska Takatas krockkuddar år 2015, och som då framkallade bilhistoriens mest omfattande återkallelse.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 7 oktober 2021 Hybridlyftkuddar. Det är när…
  • 5 oktober 2021 Att ingen har skrivit en bok…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.