Bild
Nästa artikel
Frågeställaren köpte en ny Volkswagen Polo där det upptäcktes ett defekt bälte tillverkad av Takata. Oro finns att krockkudden kan vara farlig.
Frågeställaren köpte en ny Volkswagen Polo där det upptäcktes ett defekt bälte tillverkad av Takata. Oro finns att krockkudden kan vara farlig.

Bilfrågan: Takata-delar i Volkswagen?

Bilfrågan

”En gnagande oroskänsla. Riskerar jag att få en Takata-airbag, eller någon vass plastdel från densamma i ansiktet/bröstet?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hämtade ut min nya VW Polo för cirka en månad sedan, hos en stor VW-handlare i Skåne efter sex månaders väntan. När jag och säljaren gått igenom bilens finesser och jag skulle köra hem min nya bil fungerade inte bältet på förarstolen. Det var dubbelvikt och fastnade i utdraget läge. Säljaren springer efter hjälp. Efter en stunds lirkande återgår bältet till det normala.
En vecka senare kan jag läsa i pressen att VW Polo har defekt bälte i baksätet, tillverkat av Takata. Bilen kommer att återkallas. Har Takata tillverkat all säkerhetsutrustning till nya Polo, även krockkuddar? Om det är så börjar jag att ifrågasätta mitt val av bilmärke/modell. 
Efter kontakter med verkstaden kommer bältet fram att bytas i samband med bytet av bältet bak. Men en gnagande oroskänsla finns ändå kvar. 
Riskerar jag att få en Takata-airbag, eller någon vass plastdel från densamma i ansiktet/bröstet?
Osäker


Svar:
VW genomför alltid omfattande kvalitetskontroller och det gäller inte minst säkerhetsfunktionerna i våra bilar. Det beskrivna problemet med säkerhetsbältet är svårt att kommentera utan närmare information. Dock känner vi inte till att det skulle vara något vanligt förekommande problem i våra bilar.
Denna fråga har ingenting att göra med det som skett med bältesfästet i baksätet på VW Polo och Seat Ibiza. Där handlar det om att bältesfästet på vänstra sittplatsen bak, under vissa ogynnsamma omständigheter kan utlösas om tre fullvuxna personer sitter i baksätet samtidigt. 
Volkswagen arbetar just nu med en lösning på den frågan.
När det gäller airbags från Takata så har Volkswagen genomfört en återkallning på vissa modeller och vissa marknader. Den återkallningen har skett i fall där det ansetts ha varit relevant att genomföra den. Sverige har inte varit omfattat av någon sådan återkallning.
Marcus Thomasfolk, Volkswagen Group Sverige

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Kommentarer

#1
2018-10-25 11:13

Man känner sig alltid så trygg med VW:s svar på frågor.

#2
2018-10-25 11:58

Tja inte är det ofta, men då och då är det väl lite småkrångel med bältet i Golf 2015 som låser sig både på in och utrull, intrycket är väl inte att det är direkt uttalat smidigt och imponerande.

#3
2018-10-25 13:08

"Tja inte är det ofta, men då och då är det väl lite småkrångel med bältet i Golf 2015 som låser sig både på in och utrull, intrycket är väl inte att det är direkt uttalat smidigt och imponerande."

Äsch då, att VW tillverkat ett sånt dåligt bälte till Golfen!

#4
2018-10-25 13:36

Uppenbarligen så tycker VW och Siat att problemet med baksätets bältesfäste inte är så viktigt då dom inte löst problemet och fortfarande säljer nya bilar med felet.
Min syster köpte en ny Seat alldeles nyss, försäljaren sa att hon skulle undvika att använda mittenplatsen i baksätet.

#5
2018-10-25 15:33

Tja - i min Golf 2015 har aldrig bältet krånglat det minsta. Men N-iklas kanske har kört en sån bil mycket oftare och mera än jag gör - jag kör ju bara min drygt 2000 mil/år...

#6
2018-10-25 16:03

Det är ju inte samma typ av "Golf" och det är inte en bil utan två olika faktiskt.
Och en tredje har det varit också när en av de andra var borta på verkstad några dagar.
Samtliga tillhör kommunen.

#7
2018-10-25 18:10

Ända sedan jag fick reda på att VW köper in japansk undermålig kvalitet så har jag varit lite småsur.
VW borde förstå att man inte ska stirra sig blind på pris.
Men alla gör vi misstag.

#8
2018-10-26 17:30

HAHAHAHA Du är rolig du Peter.

#9
2018-10-26 19:59

Det herr BagdadBob försöker säga är:
Vi jobbar bara med upplevd kvalité. Riktig kvalité vet vi inte vad det är.
Använd inte sittplatserna bak och Svenskar gnäller inte tillräckligt mycket för att vi ska göra återkallelser för våra bombkuddar.
För att vi ska röra på vårt arsle måste vi bli stämda av någon med riktig ponduskagge.

#10
2018-10-29 08:35

Fuskvagn

#11
2018-10-26 22:54

Denna vedervärdiga Marcus Thomasfolk får Sverker Dahl att framstå som en reinkarnation av Winston Churchill och Nelson Mandela. Har det någonsin kommit något annat än lögn ur den varelsens trut?

#12
2018-10-27 11:20

Folkevogn kan ha fejlmonteret sikkehedsbæltet på deres biler jeg har kørt folkevogn og de er smækfyldt med fejl, mine var . Omkring Takaha sikkerheden er de ikke være end de europæiske ,sidste test viste de var bedre og problemet er blevet gjort større end det var . Det er ligesom toyota her i Europa , de siger uh de dårlige lejer fra Bosh , vi vil hellere ha dem fra Japam man driller hinanden . Go dag. .......

#13
2018-10-27 11:30

Dermed ikke sagt at der ikke var fejl på airbags fra Takaha , der var fejl og det var noget skidt

#14
2018-10-29 10:00

Nu kommer ju VW sälja ännu fler bilar! Desto mer fusk, brister och mysigt kundförakt -all reklam är ju bra, och desto fler bilar säljer de till oss svenskar! Hatten av för VW med Thomasfolk i spetsen, som funnit den hemliga formeln till succé här i Sverige!

#15
2018-10-29 11:03

ja, helt uforståelig at folk hopper på folkevogn, nok den mest fejlbehæftede bil vi har ejet..

#16
2018-11-21 07:33

Marcus Thomasfolk, Volkswagen Group Sverige, SVARAR (När det gäller airbags från Takata så har Volkswagen genomfört en återkallning på vissa modeller) Och då undrar jag. vilka vissa modeller.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.