Takatas dödliga krockkuddar monterades i uppskattnignsvis 100 miljoner bilar av olika märken. Foto: Honda
Nästa artikel
Rapport: Ännu ett Takata-dödsfall bekräftat
Nyheter

Rapport: Ännu ett Takata-dödsfall bekräftat

Publicerad 23 april 2021 (uppdaterad 23 april 2021)
Takatas dödliga krockkuddar monterades i uppskattnignsvis 100 miljoner bilar av olika märken. Foto: Honda
Takatas livsfarliga krockkuddar har skördat ännu ett offer.
En man i South Carolina, USA har avlidit efter att krockkudden i hans Honda Accord från 2002 exploderade vid en krock. Det skriver amerikanska NPR.

Olyckan inträffade i januari i år. Honda har tillsammans med amerikanska myndigheter undersökt bilen efter krocken och kommit fram till att gasgeneratorn till krockkudden hade brustit.

Enligt NPR är det nu 28 personer världen över som har dödats av Takatas krockkuddar. De flesta dödsfallen har skett i USA, men även i Australien och Malaysia.

Krockkuddarna är laddade med explosivt ammoniumnitrat som ska orsaka en liten explosion som blåser upp kudden vid en kollision. Problemet är att kemikalien kan bli mer explosiv över tid, speciellt på platser med hög luftfuktighet. Det som händer då är att explosionen sliter sönder en metallbehållare och skickar dödliga metallfragment in i bilens kupé.

Felet har orsakat den mest omfattande återkallelsen i bilindustrins historia, med omkring 100 miljoner påverkade bilar från en mängd olika märken.

Honda säger att bilen som var involverad i olyckan i South Carolina återkallades 2011 och att företaget då gjorde över 100 försök att nå dess ägare. Trots det blev den aktuella bilen aldrig åtgärdad.

Honda uppmanar ägare av drabbade bilar att få dem åtgärdade, speciellt om de är av äldre modell.

Läs också: Dessa bilar berörs av skandalen – hela listan

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.