Nästa artikel
Easees lösning döms ut av Elsäkerhetsverket
Nyheter

Easees lösning döms ut av Elsäkerhetsverket

Publicerad 2024-02-16 14:58 (uppdaterad 2024-02-16 15:14)
Företaget Easees åtgärdsplanen för laddboxarna är otillräcklig, hävdar Elsäkerhetsverket – nu är det bråttom att ta fram en ny åtgärd.

Det är snart ett år sedan Elsäkerhetsverket införde försäljningsstopp för vissa laddboxar från Easee. Anledningen var att de inte uppfyllde myndighetens krav på jordfelsbrytare.

Easee hävdar å sin sida att företagets egen lösning för jordfelsbrytaren är lika säker som en konventionell lösning. Det tycker också KTH-profesorn Hans Peter Nee som lämnat ett skriftligt utlåtande om laddboxarna till förvaltningsrätten.

Den lösning som Easee tagit fram för de laddboxar som redan är installerade bestod bland annat av ett klistermärke som skickas ut till ägarna.

Men åtgärdsplanen är inte tillräcklig. Den underkänns av Elsäkerhetsverket och Easee har nu bara en månad på sig att ta fram en ny lösning. Det skulle i teorin kunna handla om externa jordfelsbrytare som installeras hos kunderna, men det skulle bli dyrt att lösa för Easee som redan har ekonomiska problem.

– Svaret är förstås inte det vi hoppats på, men vi var förberedda på det och inte överraskade. Fallet ska också tas upp i rätten i april och vi är förberedda att svara på de frågeställningar som Elsäkerhetsverket har där, säger Easees presskontakt Martin Langeland till Stavanger Aftenblad.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-02-16 20:59 Som vanligt glömmer alla här…
  • 2024-02-16 20:18 Jag ser inga problem med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.