Nästa artikel
Dieselfusk även hos Toyota – flera modeller pausas
Nyheter

Dieselfusk även hos Toyota – flera modeller pausas

Publicerad 2024-01-29 10:36 (uppdaterad 2024-06-03 15:30)
Ett Toyotaägt bolag har fuskat med mjukvaran i flera dieselmotorer. Nu pausas leveranserna.

Toyotas syskonmärke Daihatsu har dragits in i en säkerhetsskandal efter att det avslöjats fusk med krocktester, och leveranserna av nya bilar har stoppats.

Nu pausas leveranserna av flera andra bilmodeller, men den här gången beror det inte på krocktester hos Daihatsu utan på utsläppstester av dieselmotorer hos Toyota.

Företaget har i en egen utredning hittat felaktigheter när bilar med dieselmotorer från Toyota Industries certifierades. Det handlar bland annat om Toyota Hiace, Hilux, Land Cruiser och Lexus LX.

Toyota Industries ska enligt avslöjandet ha använt olika mjukvaror för motorns kontrollenhet vid certifieringen jämfört med i produktionsbilar. Efter nya tester uppfyller bilarna ändå de regelverk som finns, hävdar Toyota.

”Vi inser allvaret i det faktum att de upprepade felaktigheterna i certifieringsprocessen, som kommer efter de på Daihatsu, har skakat om själva grunden i företaget som biltillverkare”, uppger Toyota i ett uttalande.

Toyota Industries ska nu omstrukutreras och företagskulturen ska ”reformeras drastiskt”.

Modellerna som omfattas
MotorModellFörsäljningsstart
1GDLand Cruiser PradoAugusti 2020
Hiace, Grance, Mazda Bongo Brawny VanDecember 2017
Dyna, Hino DutroMaj 2021
HiluxMaj 2020
FortunerMaj 2020
2GDHiluxMaj 2020
InnovaJuli 2020
F33ALand Cruiser 300Augusti 2021
LX 500dJanuari 2022

Källa: Toyota

På den svenska marknaden berörs Toyota Hilux och Land Cruiser med 2,8-liters dieselmotor. Enligt Toyotas svenska pr-chef Christian Hallin påverkar avvikelserna varken utsläppsvärden, säkerhet eller körbarhet. 

”Toyota samarbetar med relevanta myndigheter för att på nytt verifiera giltigheten av de data som används för certifieringen av berörda fordon. Toyota ber uppriktigt om ursäkt för de eventuella olägenheter och oro som dessa avvikelser kan orsaka för våra kunder och andra intressenter, inklusive berörda myndigheter”, uppger företaget.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-01-29 17:48 LeifX skrev: Den enda…
  • 2024-01-29 16:08 Den enda rimliga och logiska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.