Nästa artikel
Daihatsus krockskandal sprider sig – leveranserna stoppas
Nyheter

Daihatsus krockskandal sprider sig – leveranserna stoppas

Publicerad 20 december 2023 (uppdaterad 2024-06-03 15:30)
Toyotas syskonmärke Daihatsu har dragits in i en stor säkerhetsskandal och stoppar nu leveranserna av nya bilar. ”Situationen är extremt allvarlig”, säger Daihatsu-ordföranden.

Det japanska bilmärket Daihatsu, som ägs av Toyota, ska stoppa leveranserna helt efter att en utredning hittat fel på 64 bilmodeller. Flera av dem säljs under Toyotas, Mazdas och Subarus namn, skriver Reuters.

Skandalen uppdagades i april när det avslöjades att Daihatsu fejkat krocktester. En oberoende utredning sattes igång och nu visar det sig att skandalen omfattar betydligt fler bilar än vad som tidigare sagts. I ett fall kan problemen ha pågått sedan 1980-talet.

Nu uppger Toyota att det behövs ett grundläggande omtag kring verksamheten och att det kommer bli en ”extremt stor uppgift som inte kan åstadkommas över en natt”.

Daihatsu tillverkar många av de ”kei”-bilar som är populära i Japan. Felet som avslöjats är att kontrollenheten för bilarnas krockkuddar i de bilar som krocktestats varit en annan än den som finns i bilar som levereras till köparna. Bilmärket ska också ha förfalskat resultat från andra tester.

– Situationen är extremt allvarlig, säger Daihatsu-ordföranden Soichiro Okudaira.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 21 december 2023 L. Mäkinen skrev: Gör en…
  • 20 december 2023 Skitbil
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.