Bild
Nästa artikel
Det irriterar mest i trafiken

Det irriterar mest i trafiken

Nyheter

Bilister och cyklister är varandras irritationsmoment i trafiken. En ny undersökning visar vilka beteenden som anses mest retfulla.

Motormännen och Cykelfrämjandet presenterar nu en gemensam undersökning som visar vilka konflikter som retar upp svenska trafikanter allra mest. 1 000 personer har svarat.

44 procent av cyklisterna tycker att det mest irriterande beteendet bland bilister är när de inte blinkar i god tid innan de byter körfält eller svänger. 52 procent av bilisterna anser i sin tur att det värsta uppförandet är när cyklister inte ser sig för tillräckligt noga i korsningar.

Med undersökningen vill Motormännen och Cykelfrämjandet belysa att trafikolyckorna blir färre i Sverige, men att den trenden inte gäller cyklister.

– Vi har sett tendenser att irritationen och vägvreden mellan trafikanter ibland går överstyr med medvetet framkallade farliga trafiksituationer, säger Christian Juul, ordförande Cykelfrämjandet.

– Genom att skapa en större förståelse för varandras upplevda trafiksituation och respektera de regler som gäller för olika slags trafikanter är vi övertygade om att vi kan minska konflikten mellan bilister och cyklister, säger Maria Spetz, vd Motormännen.

Vad irriterar dig som cyklist mest hos bilisterna?
1. Inte blinkar i god tid: 44 procent
2. Kör föra nära mig som cyklist: 44 procent
3. Inte ser sig för ordentligt innan en korsning eller sväng: 32 procent


Vad irriterar dig som bilist mest hos cyklisterna?
1. Inte ser sig för ordentligt innan en korsning eller sväng: 52 procent
2. Cyklar utan ljus: 13 procent
3. Cyklar ute på vägen fast det finns cykelbana: 28 procent

Källa: Motormännen, Cykelfrämjandet

Diskutera: Vad tycker du är mest irriterade i trafiken?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#2
2011-05-30 16:56

Det som irriterar mig mest är cyklister som inte kan trafikreglerna eller som tydligen inte anser att innehållet i kraniet är något att ha eftersom de kör utan hjälm.

#1
2011-05-30 16:58

Och de som hytter åt bilister eller fotgängare fastän felet uppenbarligen var deras, inte bilistens eller fotgängarens.

#3
2011-05-30 17:20

Det som irriterar är MÄNNISKOR som inte tar hänsyn och inte visar trafikvett, oavsett om de är fotgångare, cyklist eller bilist.

Mvh
Onehp
Fotgångare, cyklist och bilist :-)

#4
2011-05-30 18:16

Det vill nog alltid finnas konflikter mellan trafikanter, både inom samma grupp och inte minst mellan de olika.
Jag anser dock att förare av fordon som krävt trafikutbildning för framförandet har ett betydligt större ansvar än andra.
Själv finner jag det ganska meningslöst att irritera sej på medtrafikanter, det hjälper ju liksom inte :o)

#5
2011-05-30 22:39

Det som irriterar mig mest är cyklister som glatt cyklar bakom backande skåpbil utan bakfönster utan den minsta självbevarelsedrift. Och en decimeter ifrån med.

Det största problemet med cyklar är dock att de ska cykla på samma vägar som man åker bil på. I Linköping där jag åker mycket är det FULLT med cyklister. Man kallas sig cykelstaden och om några år r det planerat att vara piskrapp på de som kör bil inne i stan. Men man bygger inga cykelvägar utan alla ska cykla mitt i vägen och det gör de. Sen tränger de sig förbi på innern fast man blinkar höger. Sen ska de rakt fram och så orsaker de trafikkaos eftersom ingen bil kan åka någonstans.

Och sen har vi bilister som stannar för cyklister på övergångställen. Sluta med det kära Linköpingsbor. Om ni är här.

#6
2011-05-31 11:55

1. Håll avstånd.
2. Visa vad ni tänker göra.

Om bara de två grundkraven uppfylls så struntar jag i princip i vad folk pysslar med i övrigt, oavsett hur de färdas. Då kan de åtminstone i teorin inte skada någon annan. Kan man inte hålla avståndet eller använda blinkers (eller hålla ut armen som cyklist) så spelar det mindre roll om man följer övriga regler till punkt och pricka - man är en olycka som bara väntar på att inträffa.

#7
2011-06-03 18:43

Jag vill rekommendera dej en bilsemester i Holland Roger .. Då talar vi inte om en cykelstad utan om ett cykelland .. 3 i bredd på landsvägen är helt normalt .. du får köra om när det är fritt från mötande
Fast det fungerar utmärkt ... :o)

#8
2011-06-07 16:19

Notera att det är fullt lagligt för cyklister att cykla på väg trots att det finns cykelbana bredvid - om cyklisten anser att det är mer lämpligt med avseende på sin fortsatta färdväg.

Gör gärna testet på Motormännens sida, det finns en del lagar gemene man inte har koll på.

#9
2011-06-07 17:31

Många bilister retar sej både på cyklister och bilköer ... Tänk på att varje cykel är en bil mindre i kön :o)

#10
2011-06-07 22:41

"Diskutera: Vad tycker du är mest irriterade i trafiken?"

Folk som har köpt bil utan gaspedal och cyklister som i mörker och utan lampor far fram och krossar vägar hit och dit som om dom vore lysmaskar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.