Nästa artikel
Datumparkering en miljöbov – tvingas kallstarta bilen varje dag
Nyheter

Datumparkering en miljöbov – tvingas kallstarta bilen varje dag

Publicerad 25 mars 2020 (uppdaterad 25 mars 2020)
Tusentals bilister tvingas varje dag kallstarta bilen för att byta parkeringsplats.

I många kommuner finns regler om att parkerade bilar inte får stå på samma plats i mer än 24 timmar. Det är inte heller ovanligt med datumparkering, där det är förbjudet att stå på en viss sida av gatan under vissa dagar.

Men när tusentals bilägare tvingas flytta bilen varje dag ökar luftföroreningarna – något Sveriges Radio P4 Gävleborg tar upp. Utsläppen ökar särskilt så här års, med lägre temperaturer, eftersom bilen då inte kommer upp i arbetstemperatur utan släpper ut i princip orenade avgaser direkt efter starten.

– Om man nu måste starta bilen och bara köra till andra sidan gatan så har man släppt ut lika mycket hälsovådliga utsläpp som under 23 kilometers körning eller mer, säger Per Öhlund, teknisk expert på Transportstyrelsen, till Sveriges Radio.

Utsläppen vid själva starten kan bli lägre om en motorvärmare eller bränslevärmare används, men om den drivs av bilens motor släpper även bränslevärmaren ut orenade avgaser.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-25 16:35
Henrik-Andersson

Det är inte speciellt bra för motorn heller !

#2 • 2020-03-25 16:39
Henrik M

Ytterligare en fördel när elbilsandelen ökar! Är man så mån om miljön får man väl om inte annat lossa tändkablarna och köra på startmotorn över gatan. ;) Tror dock att de flesta som gnäller över detta fenomen inte ser till miljön utan att de tycker det är jobbigt....
Här i min stad slopades datumzonen för ganska många år sen dock.

#3 • 2020-03-25 16:58
Elbilisten

#2 Förutom att maximera chansen/risken att någon gör fel så att parkeringsböterna ökar är det väl just meningen att det ska vara jobbigt.

#4 • 2020-03-25 17:44
Klarsynt

För att inte prata om fartkameror: Folk saktar in för dem och så gasar de på igen efteråt.

.

#5 • 2020-03-25 18:41
Henrik M

Klarsynt: Nu är ju det knappast fartkamerorna som är problemet i det fallet, utan att folk kör som de gör. Hade folk hållit jämn hastighet hela tiden vilket syftet är så hade inte kamerorna påverkat utsläppen genom varierad körning, utan tvärtom sänkt dem för att folk hållit en lägre jämn fart.

#6 • 2020-03-25 18:50
saabnisse

Jag undrar vilken bränslevärmare som drivs av bilens motor?

#7 • 2020-03-25 20:04
Johan Winbladh

Fartkamerorna, folk som kör lagligt bromsar in och accelererar igen. De fick ta bort kamerorna nära där jag not då de ledde till flera olyckor. Kamerorna var nära påfarter, inbromsningar, köolyckor samt folk på påfarten som tror det är fritt fram. Det blev inte bra. Det Finns forskning från bla USA som visar att fartkameror i bästa fall inte leder till fler olyckor men ofta ökar antalet olyckor. Därför kallar många dem " revenue cameras". Rödljuskameror leder dock till måtlig förbättring av trafiksäkerheten.

#8 • 2020-03-25 20:25
walle_x

Bränslevärmare!!! Vilken värmare värmer bränslet?

#9 • 2020-03-25 20:34
saabnisse

walle, fanns på gamla fartyg som drevs med tjockolja, men jag har aldrig hört talas om att det finns i någon bil.

#a • 2020-03-25 21:28
jete

Jo, bränslevärmare finns till dieselmotorer. Man värmer med el innan start och vid körning cirkulerar varmvatten genom bränslefiltret. El från batteriet värmer i botten på filtret. Jag har själv tagit fram sådan utrustning för Volvos lastmaskiner på Rysslandsmarknaden. Man stannar aldrig motorerna annat än för att byta olja. Volvos lastbilar har sådan utrustning också att tillgå. Bra för Sibirien.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.