Nästa artikel
Dacia fullträff för Renault
Nyheter

Dacia fullträff för Renault

Publicerad 30 april 2014 (uppdaterad 2 maj 2014)
I Sverige står Dacia för 36 procent av Renaultkoncernens sålda bilar. Bilarna säljer även bra i Storbritannien, till och med bättre än många etablerade märken.

Att Dacia sålt bra allt sedan introduktionen på den svenska marknaden 2008 är det många som konstaterat. Sett till Renaultgruppens totala försäljning av nya bilar i Sverige var 36 procent av bilarna av det rumänska märket under perioden januari–april, enligt Renaults egna siffror.

Men det är inte bara i Sverige som Dacia vunnit gillande, i Storbritannien står märket för 40 procent av Renaultgruppens sålda bilar. Där har Dacia hittills sålt bättre än både Alfa Romeo, Jeep och Mitsubishi sammantaget, enligt MSN cars.

En av märkets mest sålda modeller är suven Duster, tidigare i april gick Dacia ut med uppgiften att bilen tillverkats i en miljon exemplar på fyra år.

Diskutera: Vad tror du ligger bakom Dacias popularitet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-30 17:14
Raphael

Dacia är en pengakassa för Renault. Dacia har högre vinstmarginal på sina produkter än Renault har än på bilarna under Renault-märket. Dacia erbjuder en trygg, funktionell och praktisk framfart och det är tydligen många som uppskattar det. (ni har väl lagt märke till mitt stilgrepp om samma början på tre meningar i rad? Detta är poesi mina vänne!). Och för den som vill ha mer komfort, flärd och lyx så finns Renault.

#2 • Uppdaterat: 2014-04-30 17:38
erifog

Stiligt, herr reklammakare Raphael. Jag har också lagt märke till meningsbyggnadsfelet i mening två.

Mvh

Svensklärare Erik :o)

#3 • Uppdaterat: 2014-04-30 17:42
Jocke-A

Undvik bara en krock i en Dacia!
Men är graven bara stor nog, så kanske man kan få bli begravd i sin Dacia?

http://www.vibilagare.se/nyheter/euro-ncap-flopp-for-dacia-duster-30587
http://www.vibilagare.se/nyheter/dacia-lodgy-floppar-i-krocktest
Osv...

#4 • Uppdaterat: 2014-04-30 18:13
Sven E

Och snart höjer dom priserna på Dacia och startar ett lågprismärke..

#5 • Uppdaterat: 2014-04-30 19:07
Raphael

Erik, jag har inte byggt någon mening fel. Jag skrev ju att det var poesi, det handlar om rytm. Argumentera emot poesi... Undrar vad du tycker om Tage Danielssons dikt där han enbart skrev förkortningar. Alla vet att regeln är att skriva ut förkortningar i löpande texter, det struntade han fullkomligt i. Det tillåts när man skriver poesi. Reklammakare? Jag makar ingen reklam, jag skriver ner mina åsikter. Har du problem med det så får du maka på dig eller söka annan maka så ska det smaka. Och apropå det - makadam är ett av svenskans allra mest underhållande ord. Det rymmer många dimensioner av relationer där. :)

#6 • Uppdaterat: 2014-04-30 19:09
Raphael

Senaste Sanderon klarar fyra stjärnor i EuroNCAP. Det gjorde även den tidigare Sanderon, med extra säkerhetspaket - som var standard i svensksålda modeller. Hej farbror Frej, nu ska ni få höra vad man med en fartbegränsare kan göra - en liten knapp i bilen så len och fin, och en extra stjärna tänds så vi får en glad min.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-30 21:41
Jocke-A

Problemet är bara (för Dacia) att ALLA konkurrenter klarar fem stjärnor.
Dessutom, sedan en lång tid tillbaka.

#8 • Uppdaterat: 2014-04-30 23:24
Pi

Oavsett hur mycket jag än uppskattar tankarna om en enkel och flärdfri bil så måste jag säga att Dacia Duster är en ful bil - tyvärr. Såg en ny på parkeringen utanför matvaruaffären idag och blev på allvar varse vilka misslyckade linjer den begåvats med. T o m en C3 Picasso är ju rena skönheten bredvid denna bil...:)
De övriga modellerna i Dacia-familjen är ju i alla fall aningen trevligare utseendemässigt men jag förstår ändå inte varför man inte kan göra en enkel OCH hyfsat snygg bil - med rimligt modern/tidlös formgivning... Har ju sett många Duster genom åren men inte förrän nu på allvar insett hur illa formgiven den är - t ex det bakersta sidofönstret ser väldigt "påklistrat" ut. Kan det vara så att "faceliften" hade motsatt verkan denna gång...Hoppas dock att den är bättre än sitt utseende.

#9 • Uppdaterat: 2014-05-01 00:06
Lason1

Landsting och kommuner på landsbygden kör väldigt mycket med Dacia Duster. Är ju den billigaste fyrhjulsdrivna bilen som finns att köpa i skrivande stund?

#a • Uppdaterat: 2014-05-01 08:56
Raphael

Jocke, och problemet för Dacias konkurrenter är att Dacia säljer så bra.
Lason, jag bor ute på landsbygden och här finns många Dacias. Inte bara Duster, utan även andra modeller. Jag har sett flera Lodgys exempelvis.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.