Nästa artikel
Citroën, Dacia och Volkswagen planerar nya budgetelbilar
Nyheter

Citroën, Dacia och Volkswagen planerar nya budgetelbilar

Publicerad 2023-06-20 09:35
Flera stora bilkoncerner planerar nya elbilsmodeller med låga prislappar för att stoppa de kinesiska utmanarna.

Budgetmärket Dacia har haft stor framgång med elbilen Spring. Den har lockat tusentals köpare i Europa, framför allt på grund av sitt pris. I exempelvis Frankrike går den loss på 185 000 kr efter bonus.

Nu ska även Stellantis lansera en utmanare i den eldrivna budgetklassen. Den heter Citroën ë-C3 och ska förutom Dacia Spring också konkurrera med flera kinesiska budgetelbilar som är på väg till Europa.

Men det handlar inte om en eldriven version av den C3 som säljs med bensinmotor i Sverige. I stället handlar det om en budgetelbil som redan lanserats i Indien men som nu ska byggas och säljas i Europa. Lanseringen beräknas ske i oktober, uppger Reuters.

Räckvidden beräknas hamna på omkring 30 mil. Om Citroën ë-C3 ska säljas i Sverige är oklart – konkurrenten Dacia Spring säljs till exempel inte här. Prislappen beräknas hamna på 25 000 euro, vilket skulle motsvara ungefär 365 000 kr med svensk moms.

Dacia ska lansera en elbil i ungefär samma storleksklass som dagens Sandero.

Vid sidan av Citroën ë-C3 ska också Dacia lansera en ny elbil, en storleksklass upp jämfört med Dacia Spring. Den anländer 2027.

– Vi kommer satsa på kortare räckvidd och längre laddtid, för vi vill ha ett lägre pris till kunderna, säger Daciachefen Denis Le Vot i en intervju med Autocar.

Även Volkswagen planerar en elbil för omkring 25 000 euro i form av ID.2 All. Produktionsversionen av den dröjer till 2025.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 2023-06-25 22:58 Axa-då är jag med.
  • 2023-06-25 22:53 Pi Det där var nog mest i Hx…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.