Nästa artikel
Första prisuppgifterna på Dacia Spring
Nyheter

Första prisuppgifterna på Dacia Spring

Publicerad 15 mars 2021 (uppdaterad 15 mars 2021)
Orderböckerna öppnar för elbilen som aspirerar på att vara Europas billigaste.
Lågprismärket Dacia har lanserat en egen elbil med elmotor på motsvrande 45 hästkrafter och ett litiumjonbatteri på 26,8 kWh som ska ge en räckvidd på 23 mil i blandad körning enligt mätmetoden WLTP.

Enligt biltillverkaren är modellen tänkt för transporter i stadsmiljö och menar att europeiska citybilar i samma storlek i snitt inte kör mer än 3,1 mil per dag. Kapaciteten för snabbladdning är satt till 30 kW och bilen får inte dra släp. 
Att accelerera från stillastående till en hastighet av 100 kilometer i timmen tar 19,1 sekunder och omkörningsprestandan, att öka från 80 till 120 kilometer i timmen, tar 26,2 sekunder. 

Den 3,7 meter långa bilen är baserad på Renault Kwid som även säljs under namnet City K-ZE i Kina. I bagageutrymmet får det plats 290 liter. Bland säkerhetssystemen finns autobroms med kollisionsvarning och 6 airbags. 

Förbokningar kan göras med start 20 mars och första leveranserna kommer i höst. I Frankrike kostar Dacia Spring från 16.990 euro, vilket motsvarar drygt 173.000 svenska kronor. Dacia har tidigare bekräftat att Spring ska säljas i Sverige, men det finns varken svenska prisuppgifter eller svenskt lanseringsdatum än. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.