Nästa artikel
Chipbristen: ”Bilköparna kan glömma att få kampanjpris”
Nyheter

Chipbristen: ”Bilköparna kan glömma att få kampanjpris”

Publicerad 1 september 2021 (uppdaterad 1 september 2021)
Det är konsumenterna som hamnar i kläm när biljättarna drabbas av chipbrist. Längre leveranstider och färre kampanjpriser kan bli resultatet.

Bristen på halvledare fortsätter ställa till med enorma problem. Bilbranschen är hårt drabbad och det kan innebära både längre leveranstider och utrustning som saknas.

Volvo har till exempel slutat leverera bilar med den uppskattade döda vinkeln-varningen BLIS. Volvo uppger att läget ser besvärligt ut under tredje kvartalet men att det kan lätta senare i år.

Nils Svärd från Vi Bilägare var på plats i studion för TV4-programmet Efter fem under tisdagen för att förklara läget.

– Bilindustrin har drabbats extra hårt. Tidigt under pandemin var de snabba att dra i nödbromsen. Nu när biltillverkarna vill tillbaka till de tidigare nivåerna och kanske ännu mer blir det brist på halvledare, säger han i inslaget som du kan se här.

”Det mest akuta är de långa leveranstiderna”

Det är bilköparna som får ta smällen och biltillverkarna kommer förmodligen prioritera att bygga stora och dyra bilar före små och billiga. Det är där vinstmarginalen finns.

– Det mest akuta är de långa leveranstiderna. Det kan särskilt drabba leasingtagare som behöver ha sin bil när kontraktet går ut. Vi kan nog få se väntetider på uppemot ett år, säger Nils Svärd, och fortsätter:

– Det kan också bli svårt att få tag på den utrustning man vill ha och vi kan nog glömma allt som har med förmånliga kampanjpriser att göra, säger Nils Svärd, som också tror på en brist på begagnade bilar som kan leda till högre priser.

Se hela inslaget i Efter fem här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.