Bild
Nästa artikel

Bränsleförbrukning viktigast vid bilköp

Nyheter

Bränsleförbrukning är viktigare än både kvalitet och säkerhet, det tycker den som ska köpa ny bil enligt en färsk amerikansk studie.

Vad är viktigast om du skulle köpa ny bil? Den frågan ställde konsumentorganisationen Consumer Reports till drygt 1 700 amerikanska bilägare.

37 procent svarade att bränsleförbrukning var viktigast. Kvalitet var den näst mest efterfrågade egenskapen (17 procent), följt av säkerhet (16 procent), pris (14 procent), prestanda (6 procent), design (6 procent) och innovationer (3 procent).

Tidigare undersökningar i Sverige har pekat åt samma håll. I en studie från försäkringsbolaget If från 2009 rankade 38 procent av de tillfrågade bränsleförbrukningen som viktigast.

Men i USA har det inte alltid sett ut så här, långt därifrån. När Consumer Reports genomförde samma undersökning 2006 var bränsleåtgången det fjärde viktigaste kriteriet för bilköparna och 2001 placerade sig samma egenskap först på plats 22. De allt högre bränslepriserna tros vara en stor del av förklaringen.

Diskutera: Vad är viktigast om du skulle köpa ny bil?

Kommentarer

#1
2012-05-22 15:59

Äntligen har kanske bilisterna i det stora landet i väster insett att det är dumt att köra jätteSUV:ar.

Nu när bensinen därborta kostar hela 7 kr/ litern så svider att köra till postlådan...

#2
2012-05-22 16:12

Hur representativ kan 1700 medborgare vara i USA?
Jag tror nog att bränsleförbrukningen i förhållande till tankstorlek fortfarande är en viktig faktor .. i stora delar av det landet.

#3
2012-05-22 17:55

Ja, Jes_, du har nog rätt till viss del. Men bara det faktum att man hittat 629 personer utav 1700 som ens är intresserade av bränsleförbrukningen, är väl möjligen ett framsteg. Själv är det en viktig del i mitt kommande val av bil. Jag hatar att tanka (bortsett från miljöaspekten) och har inte lika mycket bränsle "i tanken" som du;-) Nu blir det diesel igen, en turboladdad 4:a med AWD blir gärna lite törstig.

#4
2012-05-22 18:10

Säkerhet är viktigast för mig. Att bilen har automatlåda, servostyrning och AC är också viktigt (det har ju de flesta idag). Dragkrok är en förutsättning. Farthållare gillar jag också, så det måste allt finnas. Komfort är viktigt. Att den är snål gör inget, men inte jätteviktigt. Har man haft 9 mil till jobbet men nu 9 km så skulle jag lika gärna kunnat haft en bil som drog 7 liter milen nu, mot 0,7 tidigare och ändå haft samma bränslenota som tidigare. Milen gör mer än några droppar hit eller dit. Priset på bilen måste vara rimligt men jag lägger gärna lite extra för att få det som jag vill ha, man är ju bilintresserad.

Prestanda är inte så viktigt, det kommer långt ner. Kan jag köra ett fordon i tjänsten som gör 0-90 på ca 40 sek, och klarar mig med det så duger de flesta personbilar också.

#5
2012-05-22 18:19

Thommys, kan man idag välja en bil som inte har 5* i Euro NCAP? Mycket få, men visst kan köpa en SUV typ Hummer och känna sig säker. Men är det bra eller dåligt?

#6
2012-05-22 19:02

Audi A5 SB, Euro NACP:s stjärnor säger mycket, men man kan gå på djupet och se vad de fått stjärnorna för och även se på vad tillverkan erbjuder i utrustningsväg som inte bedöms i Euro NACP. Något man inte kan påverka är hur deformationen fungerar, så där bör man köpa en bil med bra testvärden först och främst. Får en bil ett sämre värde för att den t ex saknar varnare för bälten men är krocksäkrare än en bil med bältesvarnare så är den att föredra eftersom jag vet med mig att jag alltid kör med bälte. Får en bil sämre betyg för att det är svårare att montera en barnstol i den men klarar whiplash bättre så föredrar jag den som klarar whiplash bättre eftersom jag inte monterar några barnstolar i min bil. Om bilen sedan kan utrustas med fler passiva och aktiva säkerhetssystem så blir det en än säkrare bil. Sedan är det ju som du säger att tyngre bilar är bättre. Nu bör man ju inte ta det allra tyngsta men man bör undvika de allra lättaste, eftersom de klarar sig sämst, och då istället ta något som ligger runt viktsnittet på vägarna.

#7
2012-05-23 11:21

Thommys har en viktig poäng här: säkra bilar kan ju missa den 5:e stjärnan på grund av att något system inte är standard på samtliga marknader.
Att bilen har alla system som standard i Sverige påverkar tyvärr inte antalet stjärnor.

Det är lika dumt som när man i massmedia går ut och talar om vilken tillverkare i Europa som har det snålaste modellutbudet, där det ofta ingår motorval som aldrig når Sverige.

#8
2012-05-23 13:49

Bra att bränsleförbrukning blir viktigt för bilköpare. el tror jag är det bästa men där är vi inte riktigt än men dom börjar bli bättre. Gasbilar är också bra alternativ. Nu säljs det mer och mer dieslar vilket just nu verkar bäst, du som hatar dieslar kan ju ställa dig och andas bakom en diesel,du får säkert i dej en massa skit, men ställ dig bakom en bensinbil och du överlever nog inte.

#9
2012-05-23 16:29

Stackars amerikaner som numera skall behöva betala för bensinen. Lite mindre bilar hade kanske löst många problem.

#10
2012-05-25 17:45

Thommys radar upp en del bra tankar kring säkerhetsutrustning.
jag tycker också att det är lite märkligt att en varningslampa ska kunna påverka betyget i så hög grad. Bilen är ju faktiskt inte säkrare.
Sen kunde man ju önska att somliga baksätespassagerare insåg att det inte alls är deras ensak om de använder bältet eller inte. (En reflektion som poppade upp.)

Jag skulle nog ta en hyfsat soppasnål bensinare. Ännu hellre en hybrid, men det är ju en prisfråga. Pestanda får inte vara plågsamt dåliga.
Bra säkerhet är viktigt, men allra viktigast är faktiskt AC helst ACC. (Det är för all del också en säkerhetsfaktor.)
Baksätet ska åtminstone rymma två personer som sitter bekvämt och bagageutrymmet skapligt. Gärna (avtagbar) dragkrok.
En egenskap som jag sätter mycket högt är tystnad.

#12
2012-05-27 19:04

Om man nu bortser från "soppasnål bensinare" Roy J, uppfyller min bil dina önskemål till punkt och pricka ... och lite till :o)

#13
cainiao1988
2012-09-13 04:22

coach outlet We all want to stay up with the time and look our best. Coach products are coach outlet store online expensive well made goods and when purchasing these items it is important to make sure you are spending your hard earned money on the real McCoy. This is why you must be careful when shopping Coach Factory Outlet Stores Online. coach outlet online
coach factory outlet online We are all great shoppers today and are savvy coach factory outlet enough to use all our informational resources before buying the Coach goods we intend to purchase. The internet has provided us with a wonderful place to do our research on various designer products so we know what we should spend when we physically go to the store and buy the item. In buying Coach products online, you need to be sure that it is authentic. coach factory outlet online
coach store online In addition to research, those of us that do not like to go out and shop have the luxury of buying through a factory outlet store online. While this is convenient, you have to be careful. Due to the large number of replicas or “knock offs” of Coach designer goods, it is hard to trust many online outlets. There are many websites that advertise that coach factory outlet they are outlets for Coach but in many cases are just selling used or imitation goods. You may be able to send them back but who needs the hassle. At the same time many sites advertise that they do not allow the selling of imitation merchandise. It has yet to be proven how they insure that the product you buy will truly be an authentic Coach product.coach outlet

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.