Bild
Nästa artikel

Studie visar: Bränsleförbrukning viktigast vid bilköp

Nyheter

Nybilsköpare tittar först och främst på bränsleförbrukningen inför ett köp. Det visar en ny undersökning.

- Ifs undersökning visar tydligt att man för att få fart på försäljningen måste satsa mer på bränslesnåla bilar. Inte minst är det ju också något positivt ur miljöhänseende, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Det är försäkringsbolaget If som har undersökt vad konsumenterna framför allt efterfrågar i samband med ett köp av en ny bil.

If har ställt frågan om vad som är viktigast när man köper bil till 3 613 personer över 18 år. Och resultaten visar att de tillfrågade anser att det viktigaste kriteriet är att bilen är bränslesnål.

38 procent av de tillfrågade anser att bränsleförbrukningen är det viktigaste kriteriet. Därefter följer priset på 23 procent och säkerheten på 20 procent.

Svenskt och snabbt oviktigt

Undersökningen visar även att kriterierna hastighet och svenskt märke rankas lågt - och dessa kriterier får endast en procent var.

Skillnad mellan länen

Studien visar att de högst rankade kriterierna skiljer sig mellan länen. I Jämtland anser 48 procent att bränsleförbrukningen är det viktigaste kriteriet. I Stockholm får samma kategori 29 procent.

I Dalarna rankar man säkerheten högst - 28 procent anser att det är viktigast. I Norrbotten och Västernorrland är motsvarande siffra 14 procent.

I Gävleborg och Västra Götaland rankar man designen högre än på andra håll i landet, 8 procent tycker att bilens utseende är viktigast när de väljer bil.


FAKTA/ Så fördelar sig svaren:
Vad är viktigast om du skulle köpa ny bil?

1. Bränsleförbrukning              38 procent
2. Pris                                        23 procent
3. Säkerhet                                20 procent
4. Komfort                                    9 procent
5. Design                                      4 procent
6. Svenskt märke                         1 procent
7. Hastighet                                  1 procent
8. Vet ej                                       4 procent
Taggar: Nyheter
Studie visar: Bränsleförbrukning viktigast vid bilköp

Kommentarer

#1
Tommy
2009-02-04 18:41

En bil har man för att använda. Och då är det viktigt att man har råd att använda den i den utsträckning man önskar. Ju snålare den är desto mer kan man köra utan att behöva tänka på ekonomin. Så helt rätt ligger förbrukningen etta. Jag uppskattar mycket om min nya bil drar mindre än min tidigare. Det gör det även lättare att motivera ett nytt köp. Trots att man egentligen vet att värdeminskningen är den stora kostnaden.

#1
Saabnisse
2009-02-04 22:14

Det här visar ju tydligt att majoriteten har fel.
Säkerheten är alltid det viktigaste.
Man har bara ett liv, de som tror något annat är dataspelsnördar som tror att man kan trycka på en knapp för att få ett nytt.
De har fel!
Men jag undrar om de som åker i fjuttbilar tänker på att de sparat några cl bränsle när de tvingats ta på sig träfracken.

#1
Johan
2009-02-04 22:19

Men folk köper ju dieselbilar som aldrig förr och det är ju bevisligen det skadligaste bränslet för människan..Lungsjukdomar osv..Men det gör inget så länge bilen drar mindre,vilket skämt..Folk måste öppna ögonen snart innan vi får gå runt med gasmask i innerstäderna.

#1
Per_K
2009-02-04 22:37

Med tanke på den ekonomiska oron och den intensiva debatten om klimatförändringar är det förståeligt att många tycker att bränsleförbrukningen är viktigast. Bränsleförbrukningen påverkar ju inte enbart driftskostnaden, utan även andrahandsvärdet. Men visst borde säkerheten få större uppmärksamhet.

#1
Pruttburt
2009-02-05 18:47

Man köper väl ändå inte bilen för att krocka med den ! Kör alla miljövänligt och försiktigt samt att vägar och korsningar blir säkrare tror jag att fler klarar sig.

#1
Saabnisse
2009-02-05 22:18

Japp, här kom det en kommentar som genom sin signatur visade vad han har mellan öronen.
Jag skulle vilja veta hur han tror att man ska undvika en olycka när en älg plötsligt befinner sig framför bilen när man åker i 90 km/t?
Eller ett vildsvin?
Hinner man få ner sidrutan och ropa till djuret att man kör miljövänligt och snålt?
Och hjälper det?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.