Nästa artikel
BMW om manuella växellådan: ”Det är över”
Nyheter

BMW om manuella växellådan: ”Det är över”

Publicerad 2024-02-15 08:49 (uppdaterad 2024-02-15 08:56)
Nya bilar med manuell låda blir allt ovanligare. ”Låt oss vara ärliga: volymerna blir mindre och mindre”, säger Frank Weber som är styrelseledamot i BMW.

Att den manuella växellådan är utrotningshotad kommer inte som någon nyhet för den som har koll på bilvärlden. Andelen bilar som har manuell låda har minskat kraftigt de senaste åren.

Vissa biltillverkare har behållit enskilda modeller där föraren fortfarande kan spaka själv. Men nu uppger Frank Weber, som är styrelseledamot i BMW med ansvar för utveckling, att bilar med manuell låda inte är värda att utveckla rent ekonomiskt – inte ens för M-modellerna.

– Det är över. Vi har kunder som kör 2 500–3 000 mil om året och inte vill sitta i bilkö och växla själva. Det här är roliga produkter, men låt oss vara ärliga: volymerna blir mindre och mindre. Vill du ha en M-bil med manuell växellåda måste du köpa den nu, säger han i en intervju med italienska Quattroruote.

Förutom kostnaden nämner Frank Weber att de flesta kunder numera föredrar automatlåda och att moderna assistanssystem inte alltid går att kombinera med manuell låda.

Lustigt nog kommer dock Frank Webers uttalande bara några dagar efter att BMW lanserat en specialversion av cabrioletmodellen Z4 med just manuell låda. Den heter Z4 Pure Impulse på de flesta marknader, men ”Z4 Handschalter” i Storbritannien.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (47)

  • 2024-02-22 19:25 Anders Egermo skrev: Tjalle…
  • 2024-02-20 00:46 Tjalle skrev: Jag har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.