Nästa artikel
Bilfrågan: Är manuell växellåda på väg bort?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är manuell växellåda på väg bort?

Publicerad 12 juni 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Finns det några trender avseende körkortsbehörighet för bara automatlåda?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Finns det el- eller hybridbilar med manuell växellåda, eller har de alltid automatlåda? Barnen ska strax börja övningsköra för körkort och vår bil har en automatlåda, så det är förstås enklast att ta körkort för bara automatlåda. Jag hävdar att nya bilar med manuell låda blir ovanliga inom några år, men det kanske inte stämmer? Finns det några trender avseende körkortsbehörighet för bara automatlåda?
Tomas

Svar:
Jag vände mig först till branschorganisationen Bil Sweden för att få försäljningsstatistik på bilar med automat respektive manuell växellåda. Vid millenieskiftet hade bara 16 procent av nybilsförsäljningen automatlåda. 2012 hade andelen bilar med automatlåda ökat till 35,7 procent. Fem år senare hade andelen nya bilar med automatväxel ökat till 63,2 procent! Allt fler väljer att sluta växla manuellt. I stort sett alla laddhybrider och helelbilar har automat eller ingen växellåda alls. Den utvecklingen kommer att fortgå i takt med att också autonoma körprogram utvecklas. Utvecklingen beror på skärpta krav både på miljö och trafiksäkerhet. 
Berit Johansson, förbundsordförande för STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund), är glasklar i sin uppfattning att den manuella växelspaken är historia när vi talar om nya bilar. Den som tar körkort i dag borde därför satsa på automatväxlat. Det innebär också en snabbare och billigare utbildning för de flesta. 
Tittar man på den tunga sidan är utvecklingen än tydligare. Utbudet av buss eller lastbil med manuell låda är så magert att uppkörning med lastbil undantagits från bestämmelsen om manuell växellåda vid uppkörning. Det är en utveckling som körskolorna förväntar sig ska ske också för B-körkort så småningom. 
Till dess kan man förslagsvis ta ett B-kort för automatväxlad bil och om man sedan absolut behöver, bara göra en uppkörning med manuellt växlad bil för att få bort villkoret för automat.    
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-06-12 08:45
Maisch

Dumt att inte göra ett försök att ta med manuellt, när man tagit körkort kanske man inte har råd med så flådig bil. Bland mindre bilar är andelen manuella bilar fortfarande riktigt hög. Självklart finns det småbilar med automat, men det kan ställa till en del problem om man tex ska låna någon annans bil, lånebil på verkstad, hyrbilar etc. Eller om personen ifråga råkar få nåt som helst bilintresse och vill äga nån lite äldre bil framöver.

#2 • 2019-06-12 08:45
Klarsynt

*snyft* RIP i så fall. Att köra sportigt med manuell växellåda är oöverträffat.

.

#3 • 2019-06-12 09:30
Henrik M

Klarsynt: Med rätt bil/kraftöverföring så är det härligare köra sportigt med automat/dubbelkopplingslåda. Porsches PDK är mycket rappare än den vassaste förare med manuell låda t.ex......både händerna på ratten och ligga med helt rätt kurvtagning och placering och växla med paddlar slår manuellt alla dagar.....

#4 • 2019-06-12 09:50
Pi

Väldigt många av begagnade salubilar är fortfarande manuellt växlade och inte minst bland de lite mindre eller billigare bilarna. Så är man ung och skall ta körkort känns det som att man fortfarande bör satsa på ett "fullt" sådant och inte ett begränsat eftersom ungdomar sällan köper nya bilar som sina första bilar.

#5 • 2019-06-12 09:59
Maisch

Det är inte varje dag direkt, men håller helt med klarsynt här. Manuell är överlägsen när det för kulkörning. Det är en härlig känsla att perfekt varvtalsmatcha nerväxlingarna in i kurvorna och känna total kontroll och mekanisk koppling till bilen. PDK och liknande dödar en hel del av körningen för mig, spelar ingen roll om det är snabbare, man sitter bara å gör ingenting medan bilen sköter automatiken. Men kulbilar är en annan fråga, jag är nörd och uppskattar bilkörning på ett annat plan :)

#6 • 2019-06-12 10:11
107Carlsson

Man uppmanar ju ungdomar att ta körkort för att lättare få jobb, men även om automat ökar även bland småbilar så är det väl så att övervägande delen av befintliga hantverkarbilar, budbilar, hemtjänstbilar osv har manuell växellåda.

#7 • 2019-06-12 10:17
saabnisse

Jag tycker det är bäst att ta kort för manuell låda om man är ung och ska välja bil, men är man ointresserad av bilkörning, vilket allt fler verkar vara, så spelar det kanske inte så stor roll.
Automatlådan ger en mer avspänd och därigenom säkrare trafik, att påstå att man ska ha en manuell låda för att det ger en sportigare körning är bara fånigt.
Sportig körning hör inte hemma på allmän väg, det kan utföras på bana där det ställs andra krav på bilar och förare.

#8 • 2019-06-12 10:45
Hackenbush

Jag tog körkort för manuell låda och då får man köra vilket som vilket är bra.
För övrigt trivs jag lika bra med automat som manuell låda. Växlingar med manuell låda går så smidigt att det är helt ok

#9 • 2019-06-12 10:50
L. Mäkinen

Henrik M,
Körglädje mäts inte med klocka.

#a • 2019-06-12 11:33
N-iklas

Är manuell låda jobbigare än automat har man dels en bristfällig bil med fel motor och är dels en dålig förare.
Automat är så populär därför att andelen dåliga förare är stor.
Jag minns när jag var i bilskolan och på teorin, jag skulle inte ha godkänt mer än 2 av 20 som blev godkända.
Alldeles för låga krav för att få körkort.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.