Nästa artikel
BMW: "Betala utsläppsböter inget alternativ för oss"
Nyheter

BMW: "Betala utsläppsböter inget alternativ för oss"

Publicerad 10 mars 2020
BMW hotas av bötesbelopp på åtta miljarder – men försäljningschefen siktar på att komma undan.

De allt tuffare utsläppskraven ställer hårda krav på biljättarna. EU:s nya utsläppsregler innebär att flera biltillverkare riskerar miljardbelopp i böter om de inte sänker utsläppen och satsar på elbilar.

Tidigare i år kom en rapport som tydde på att BMW kan tvingas betala utsläppsböter på åtta miljarder kronor, enligt konsultfirman PA Consulting.

Men det tror inte BMW:s försäljningschef Pieter Nota kommer hända.

– Att betala koldioxidböter är inget alternativ för oss. Vi kommer klara kraven både 2020 och 2021, säger han i en intervju med Automobilwoche.

BMW ska försöka klara sig undan utsläppsböter på två sätt: dels genom att fortsätta sänka förbrukningen och utsläppen i befintliga modeller med förbränningsmotor, och dels snabba på lanseringen av elbilar. Ett exempel på det är elsuven BMW iX3 som ska börja säljas i år.

Att försäljningen av stora och tunga suvar fortsätter öka är ett hot mot utsläppsmålen, men BMW hoppas klara sig undan utsläppsböter eftersom många suv-köpare i Europa numera väljer en laddhybridsuv istället för en suv med bensin- eller dieselmotor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-10 12:33
Reverend Benny

Ett tredje alternativ är att köpa ett insprutningssystem från Bosch, dom kan det där med utsläppstester ;-)

#2 • 2020-03-10 13:12
LC4ever

Alla biltillverkare kommer att göra precis som Toyota, man har en kategori bilar som man säljer på den europeiska marknaden, som klarar utsläppskraven.
Sedan har man andra bilar för andra marknader.
Utsläppsböter är för tillverkarens sålda bilar inom EU, bara att anpassa utbudet.

#3 • 2020-03-10 13:16
StefL

Pastorn, det är dessvärre inget alternativ i just det här fallet eftersom det inte handlar om att sänka halten av föroreningar som t.ex. kväveoxider utan om utsläppen av koldioxid som är en ren funktion av bränsleförbrukningen, och det kan inget inspurtningssystem i världen ändra på.

#4 • 2020-03-10 14:01
Henrik M

StefL: Jag anar en viss ironi från Bennys sida....;)

#5 • 2020-03-10 14:05
Reverend Benny

Jepp, jag var tokironisk. Brukar skriva (ironi) men missade det denna gång.

#6 • 2020-03-10 15:38
Svenne60

skulle ha större förståelse för de nya kraven om det gällde utsläpp av kväveoxider och andra hälsoskadliga ämnen i stället för koldioxid som är helt ofarligt för människa och natur utan tvärtom nödvändigt för allt liv

#7 • 2020-03-10 16:08
Henrik M

Svenne: Hört talas om koldioxidförgiftning nån gång? Ofarligt för människor....jo men tjena du.....allt handlar om mängd och koncentration Svenne.

#8 • 2020-03-10 17:52
Raphael

Svenne, vi ska varken ha för lite eller för mycket koldioxid. Haven tar upp koldioxid vilket sänker pH-värdet och det gör att vattenlevande organismer får det svårt. Haven är redan idag hårt utsatta på grund av för mycket koldioxid i atmosfären. Det är ”stopp i rören”.

Sen har vi växthuseffekten som drivs på av människans utsläpp som värmer upp haven och det gör också att de temperaturkänsliga organismerna får det svårare.

Det finns tyvärr en massa lögner om klimatet som sprids av pensionerade akademiker som drygar ut pensionen med pengar från fossilindustrin. Jag tycker helt klart att vi behöver förbjuda och göra det straffbart med fejkpåståenden om klimatet. Det är terrorhandlingar mot planeten att fortsätta med massutsläppen av koldioxid.

Vi har för mycket i atmosfären nu, mer än naturen har system för att klara av. Och det ökar hela tiden. Naturen behöver andrum, en paus!

Den globala uppvärmningen är inte naturlig, detta är ingen naturlig variation på klimatet. Solen är sedan 35 år tillbaks inne i en svalare cykel. Den naturliga klimatförändringen hade varit en global svalning, nu har vi en uppvärmning.

Den globala temperaturen har sedan industrialiseringen ökat 10 gånger snabbare än någonsin tidigare under människans historia. Jordens organismer hänger inte med att anpassa sig. Istället för en temperatutförändring på en grad på 1000 år så har vi nästan 1 grad på 100 år. Det är oerhört snabbt för temperaturkänsliga organismer och ekosystem.

Här har vi fakta:

https://skepticalscience.com/

#9 • 2020-03-10 17:52
Axa

Svenne
Problemet är att naturen har en gräns för hur mycket koldioxid den kan ta hand om. Dessutom så avverkar vi enorma mängder regnskog, så vi gör det inte lättare. Ett överskott av koldioxid är inte bra.

#a • 2020-03-10 21:58
Styggavargen

SUV...SUV...SUV, en helt onödig typ av bil. Sedan är klockan redan 5 i 12... helgalet!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.