Nästa artikel
BMW 4-serie officiell – här är alla detaljer
Nyheter

BMW 4-serie officiell – här är alla detaljer

Publicerad 2 juni 2020 (uppdaterad 2 juni 2020)
BMW har lanserat en ny generation av 4-serien som coupé. Den får en enorm grill i fronten och mildhybridteknik till flera motoralternativ.

Efter flera smygvisningar och bildläckor har BMW nu visat upp hur nya generationen 4-serie kommer se ut.

Precis som tidigare ska BMW 4-serie vara ett sportigare alternativ till 3-serien och den kommer enbart finnas som coupé, cabriolet och som fyradörrarscoupé kallad Gran Coupé. Mellan raderna är 4-serien ett smidigt sätt att öka försäljningsmarginalen jämfört med en vanlig 3-serie.

Skryter om grillen

Den största nyheten både bildligt och bokstavligt är ”grillfesten” i fronten som väcker mycket känslor – vissa gillar den maffiga och karaktäristiska fronten medan andra avskyr den. Klart är att grillen i fronten är så stor att registreringsskylten måste monteras mitt i.

Underligt nog väljer BMW också att försöka sälja in grillen genom att förklara hur mycket luft motorn behöver.

”De framträdande, vertikala BMW-njurarna följer traditionen från legendariska BMW-coupémodeller och reflekterar motorns höga krav på kylluft”, står det i pressmeddelandet.

– Njurarna är den tydligaste designikonen vi har. Det är den största skillnaden vi har jämfört med alla andra bilar där ute, säger designchefen Domagoj Dukec i en intervju med Autocar.

Han säger att designavdelningen inte kan lyssna på åsikter kring grillen i sociala medier och ta beslut utifrån det. Han beskriver sig som ”100 procent säker” på den stora grillen och tycker design innebär att göra något unikt och vågat.

– Det kommer inte hjälpa. Design är något som är så känslosamt, och alla har en åsikt och olika smaker. Det finns inget rätt eller fel. När man gör något kanske 50 procent älskar det och 50 procent hatar det, och det kommer inte ändras.

Lägre bullernivå

I fronten finns även smala LED-strålkastare med laserljus som tillval. Bakpartiet och sidoprofilen är betydligt mer harmoniska och bjuder på svepande coupélinjer. Bilen ser längre ut än den är. Tyngdpunkten är två centimeter lägre än i förra 4-serien och viktfördelningen är 50/50 fram/bak.

BMW 4-serie har två baksäten och ska vara rymligare framtill. Sportstolar är standard och bullernivån ska vara betydligt lägre än i föregångaren tack vare vindruta med akustikglas.

Vid lanseringen finns BMW M440i xDrive Coupé som toppmodell med 374 hästkrafter, i väntan på BMW M4. 

Mildhybrid till dieslarna

Alla motoralternativ finns i rutan nedan. Två sexcylindriga dieselmotorer lanseras i mars 2021.

Samtliga dieselmotorer får mildhybridteknik med 48-voltsteknik för att sänka förbrukningen, liksom den sexcylindriga bensinmotorn. Även åttastegad automatlåda är standard, men som tillval finns en särskild sportautomatlåda med ett så kallat ”Sprintläge” för snabbare acceleration.

BMW 4-serie får också märkets senaste operativsystem till infotainmentsystemet som innebär att flera av bilens funktioner och finesser kan uppdateras trådlöst via nätet.

BMW 4-serie Coupé ska börja levereras i oktober 2020. Cabrioletversionen av BMW 4-serie kommer senare.

Nya BMW 4-serie (2020)

BMW 420i: 184 hk, 300 Nm
BMW 430i: 258 hk, 400 Nm
BMW M440i: 374 hk, 500 Nm (xDrive är standard)
BMW 420d: 190 hk, 400 Nm (xDrive som tillval)
BMW 430d: 286 hk, 650 Nm (xDrive är standard)
BMW M440d: 340 hk, 700 Nm (xDrive är standard)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.