Nästa artikel
Bilen beslagtas vid upprepade brott
Nyheter

Bilen beslagtas vid upprepade brott

Publicerad 8 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Den som åkt fast för olovlig körning eller rattfylleri tre gånger inom loppet av sex år blir av med bilen, enligt ett nytt förslag.

Varje år lagförs cirka 80 000 trafikbrott i Sverige, varav 35 000 fall av olovlig körning och 30 000 fall av rattfylleri. Inom en treårsperiod återfaller 50 procent av dem som döms för olovlig körning och 20 procent av dem som döms för rattfylleri.
 
Nu kan lagen skärpas för att mota återfallen. I en utredning som överlämnats till regeringen föreslås att bilar som använts vid trafikbrott ska beslagtas om den skyldige åkt fast tre gånger för till exempel rattfylleri eller olovlig körning inom sex år.

– Syftet är att förebygga fortsatt brottslighet, det är inte ett straff för brottet i fråga, säger hovrättsrådet Niklas Wågnert som ansvarat för utredningen.
 
Redan i dag kan en domstol besluta om att beslagta bilar som används vid upprepade trafikbrott. Om lagändringen klubbas igenom blir skillnaden att de aktuella bilarna utan undantag ska beslagtas, om kraven uppfylls.

Utredningen föreslår också att bilar som tagits i beslag får säljas eller förstöras innan en domstol tagit beslut i frågan, om förvaringskostnaden förväntas överstiga bilens värde. Detta för att begränsa polisens kostander för förvaring och hantering av beslagtagna bilar, som årligen uppgår till 31 miljoner kronor.

Enligt förslaget kan lagändringen träda i kraft den 1 juli 2014.

Diskutera: Vad tycker du om förslaget?

Plus: utrymme, säkerhet, finns som hybrid eller sjusitsig.

Minus: 4WD-system (hybrid), rostskydd, elektronikfel. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-08 10:18
Leif Larsson (ej verifierad)

Bra förslag. Höj straffet för stöld av bil ochså.

#2 • Uppdaterat: 2012-11-08 10:33
KaptenOberkommando

Nja, jag vänder mig mot följande: "Utredningen föreslår också att bilar som tagits i beslag får säljas eller förstöras innan en domstol tagit beslut i frågan, så länge förvaringskostnaden förväntas överstiga bilens värde." Säljas till marknadspris kan jag möjligen köpa, men förstöra? Ja, vi lever ju redan i en diktatur, men nu blir det än mer uppenbart. Staten skall ha rätten att FÖRSTÖRA en medborgares egendom ...

#3 • Uppdaterat: 2012-11-08 10:37
Leif Larsson (ej verifierad)

Förstöras är väl det samma som att bilarna återvinns!? (Och blir nya bilar)

#4 • Uppdaterat: 2012-11-08 11:38
Mistro

Levde vi i en diktatur så skulle den som kört full blevit avrättad och samtliga egendomar skänkta till staten,
Att överhuvudtaget hävda någon som helst rätt åt den som kört rattfull eller olovligt 3 gånger måste väl vara höjden utav dumhet?

Varför spelar det någon roll om bilen förstörs istället för säljs om det är en skrothög?
Som också nämnts så är förvaringen utav redan beslagtagna bilar dyr för oss så inte nog med att dessa as är livsfarliga i trafiken...de kostar skitmycket pengar också för samhället även om bilen beslagstas.
Marioteten utav de som begår dessa brott kör knappast runt i en dyr MB.

#5 • Uppdaterat: 2012-11-08 12:03
Peter i Sydney

I flera delstater här i Australien beslgtas bilen i en månad om man kör 40 km/t över hastighetsgränsen och konfiskeras och krossas om man deltager i sk. street racing. Detta oavsett om föraren registred ägare eller ej. Detta gäller givetvis inte om bilen är stulen.

#6 • Uppdaterat: 2012-11-08 12:19
Filips

Ja du Peter. Australiens politik är väldigt extrem. Deras lösningar på allt är att censurera och förbjuda. Inte helt rätt väg att gå tycker jag.
Dock så är detta förslag bra enligt mig. Att köra bil innebär ett stort ansvar, klarar man inte av det så skall man fanimig inte få ratta heller!

#7 • Uppdaterat: 2012-11-08 12:57
PREVIA

Vem minns inte tv serien C turen där man fick följa polisen i sitt arbete , polisen pratade med en mycket påverkad kvinna som klev ur sin bil med SJ pallar utstickande ur bagaget på bilen. Kvinnans bil var obesiktigad oförsäkrad och bredvid bilen stod en rad med bilar som blivit slangade på bensin ,med pölar av bensin på marken vid tanklocken på alla bilar. Det sista polisen sa till kvinnan innan hon fick sätta sig i sin bil och köra iväg var att vi vill inte se dig här igen här.Brottet var tydligen inte tillräckligt grovt för att gripa kvinnan.
Vilket stort förtroende man får för polisens möjlighet att lösa brott med vår lagstiftning som är under all kritik.

#8 • Uppdaterat: 2012-11-08 13:14
Peter i Sydney

Filipa, jag tycker faktiskt att man har gjort helt rätt i det är fallet. Street racing har varit ett stort problem med många dödsolyckor. Lagen här i delstaten NSW kom till efter ett pensionärspar blev dödade av två idioter som körde i 200 knyck i en 60 sträcka. I många fall är det tonåringar som har lånat föräldrarnas bil och har en del att förklara när bilen beslagtagits.

#a • Uppdaterat: 2012-11-08 14:23
Onehp

Helt rätt förslag!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.