Nästa artikel
Felparkerade bilar kan beslagtas
Nyheter

Felparkerade bilar kan beslagtas

Publicerad 23 augusti 2012 (uppdaterad 24 augusti 2012)
Regeringen vill göra det möjligt att beslagta felparkerade bilar om ägaren har obetalda p-böter som överstiger 10 000 kronor.

Regeringen väntas på fredagen lämna ett nytt lagförslag för att komma till bukt med problemet med så kallade bilmålvakter, rapporterar Expressen.

Åtgärden är riktad mot personer som på pappret äger hundratals – eller i extremfall tusentals – bilar och har stora skulder hos kronofogden på grund av obetalda parkeringsböter.

Enligt förslaget vill regeringen att stat och kommun ska kunna hålla felparkerade bilar i beslag tills böterna är betalda. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) hoppas att förslaget kan träda i kraft redan vid årsskiftet.
 
Diskutera: Vad tycker du om förslaget?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-23 13:22
KaptenOberkommando

Detta tillämpas redan i många länder och som vanligt ligger Sverige efter på grund av dalt. Om bilarna beslagtas och böterna inte har betalats inom låt oss säga tre månader skall staten äga rätten att sälja bilarna. (Fast denna sistnämnda proceduren lär väl kräva en lagändring.) Men som sagt, typiskt Sverige att mesa med sådant här. Men att jaga vanliga svenssons som råkar köra i 94 på 90-väg och sätta dit dessa som om de vore de grövsta av kriminella har man varit snabba med. Suck.
Kunde man sedan samtidigt införa förbud mot handhållen mobil under körning - och förbud mot hörlurar under körning/cykling - så vore det ännu bättre.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-23 16:13
stemagson

Beloppet alldeles för högt, sänk gränsen till hälften.Hoppas att kommer att det gälla för myndigheter och ambassader också och inte bara vanliga Svenssons.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-23 17:22
saabnisse

Kapten, 94 kan du hålla, men inte 95! :-)

Men visst är det riktigt, Sverige ligger långt efter här.
Jag såg för många år sedan en bärgare som hämtade en bil som parkerat på ett övergångsställe i centrala Paris.
Han transporterade bilen till en uppsamlingsplats en bra bit utanför centrum.
Det märkliga var att under tiden han satte fast bilen för transport, stannade en annan bilist bakom och väntade till bärgaren kört iväg då han parkerade!
Bärgaren körde tillbaka, hämtade nästa bil o.s.v.
Han försörjde sig på det här, det var hans övergångsställe!
Han hade många kompisar.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-23 19:29
Tekstrand

Jättebra förslag men beloppet bör sänkas till 3000:- kr Men för att få ut bilen igen så skall det inte räcka med att betala böterna utan man skall betala alla kostnader som kommunen hat för att forsla bort bilen gånger 5. Upprepas förseelsen så skall beloppet ökas gånger 10 osv om förseelserna inte upphör.

#5 • Uppdaterat: 2012-08-24 03:51
Roger Skagerström

Tekstrand : Att sätta folk i personlig konkurs lär säkerligen göra systemet populärt.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-24 12:05
Mistro

Parkeringsbiten är ju dessutom bara det lilla utav historien då dessa bilar ofta körs både oförsäkrade och oskattade...

Har en kompis som hade oturen att bli påkörd utav en bil ( E-klass ),..den egna bilen voltade och totalförstördes.
Männen i Mercan var agressiva och ville ha betalt för skadorna.
De fortsatte att hota vännen till livet även senare på sjukhuset inför vänner och läkare då de ansåg att eftersom att deras bil inte var försäkrad så skulle de har ersättning för deras skadade bil.

Ofattbart händer detta samma otursförföljda vän ca ett år senare igen ...Även denna gången blev kollisionen våldsam efter att en MB i hög hastighet kört in i sidan på bilen och åter igen fanns det ingen försäkring eller förståelse till varför någon sådan behövdes vilket följdes utav nya hot även med Poliser på plats.
Polisen sa att detta tyvärr inte var allt för ovanligt!?? ( WTF )

En annan bekant blev påbackad på en parkering vilket ju kan ske men kvinnan i bilen tycktes inte förstå allvaret i detta och ville inte skriva på något,...istället ringde hon några vänner vilka snabbt kom till platsen och krävde pengar för skadorna på bilen! ....Försäkring eller för den delen körkort visade sig inte finnas.
Polisen sa att det inte fanns något att göra åt saken!

Nä....åtgjärder mot sådant svineri nu tack och släng silkesvantarna med allt patrask.
Vanligt folk får t.e.x 1000kr i böter om deklarationen kommer in en dag för sent och vad gäller parkering så gäller ingen pardon ....betala först eller så får du prata med Kronofogden!
Om man har parkerat fel eller ej är mindre viktigt,..det kan man processa om sen!

#7 • Uppdaterat: 2012-08-25 14:03
Hackenbush

Detta är en god idé så kanske folk parkerar rätt och de som inte har råd att lösa ut sin bil eller betala böter får väl se till att de parkerar rätt i stället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.