Bild
Nästa artikel
Nyheter

Betydligt högre brandrisk i hybridbilar än elbilar

Publicerad 2022-01-14 06:15
Nya siffror från USA visar att bensin- och hybridbilar löper betydligt högre risk att börja brinna än elbilar.

Bensin- och hybridbilar löper betydligt större risk att börja brinna än elbilar, enligt en ny sammanställning som amerikanska jämförelsesajten AutoInsuranceEZ gjort.

Rapporten består av siffror från både myndigheten National Transportation Safety Board (NTSB), transportmyndighetens statitsikenhet BTS och biltillverkarnas återkallelser.

Resultatet: det gjordes betydligt fler återkallelser för brandrisk i bensinbilar och hybrider av modellår 2020 i USA än för elbilar.

Giftiga gaser

Tittar vi istället på antalet bränder som uppstått sticker hybridbilarna ut med 3 474,5 bränder per 100 000 sålda bilar. För bensinbilar var den siffran 1 529,9 och för elbilar 25,1.

Det finns flera studier från Europa som visar att elbilar löper mindre risk än vanliga förbränningsbilar att börja brinna, även om själva branden i vissa fall kan bli mer allvarlig i en elbil om den väl uppstår med fler giftiga gaser.

De rapporterna innehåller dock inga siffror om återkallelser utan bara om brandincidenter som inträffat. Drygt en av fem återkallelser som biltillverkarna anmälde förra året inom EU gjordes på grund av brandrisk, visar en genomgång Vi Bilägare gjort.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 2022-01-16 14:01 Där tror du ju fullständigt…
  • 2022-01-16 12:38 Raywave skrev: Enormt stor…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.